Hlavní obsah

Malá papírová vlaštovka vytvořila rekord, letěla 69 metrů

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Každý, kdo v životě zkoušel složit papírovou vlaštovku, ví, jak je obtížně vyrobit funkční model. Nevyvážené vlaštovky většinou končí na zemi ihned po startu. Vlaštovka, na které ale spolupracovali dva Američané, v minulém týdnu předvedla přímo rekordní let. Překonala totiž vzdálenost 69 metrů, což zhruba odpovídá šířce stadiónu Sparty v Praze na Letné.

Nejdále letící papírová vlaštovka

 
Článek

V kalifornském hangáru na bývalé letecké základně McClellan nedaleko Sacramenta se v neděli 26. února přepisoval světový rekord v hodu vlaštovkou. V tu chvíli byl hlavním aktérem Joe Ayoob, který s jistotou v ruce papírový model poslal do vzduchu.

Následovala chvilka napětí, vlaštovka totiž vzlétla vysoko ke stropu hangáru, a poté začala nebezpečně klesat. Nakonec ale přece jenom překonala hranici starého rekordu a doletěla ještě o šest metrů dál, tedy až do vzdálenosti 69,1 metru.

"Na papírových vlaštovkách jsem doslova vyrostl. Překonání rekordu jsem tedy považoval za skvělý nápad," uvedl pro deník Daily Telegraph Ayoob.

Dlouhé přípravy

Perfektně vyvážený papírový model vytvořil John Collins, který už dlouhá léta navrhuje letadla. Na vlaštovku použil 100gramový papír formátu A4, který podle pravidel Guinnessovy knihy rekordů žádným způsobem nestříhal. Ve výsledku si navíc pomohl jen malým kouskem lepenky.

"Johnovi zabrala vlaštovka spousty času a neméně náročné byly i společné přípravy. Je to skvělá odměna a jsem na náš rekord pyšný," řekl na závěr Ayoob.

Reklama

Výběr článků

Načítám