Hlavní obsah

Mág ukončil hladovku

– LONDÝN
Novinky, Jan Horák, Právo

Americký mág David Blaine (30) ukončil v neděli podle plánu po 44 dnech svou hladovku ve skleněné skřínce zavěšené nad Temží a nechal se spustit dolů na nábřeží nedaleko Tower Bridge v Londýně.

Článek

Na vaječnou omeletu, na kterou se tolik těšil, si však zatím musí nechat zajít chuť: lékaři jej totiž varovali, že okamžitý přechod na normální stravu by pro něj znamenal smrt. Bude se proto muset prozatím spokojit s tekutou stravou, která má jeho vnitřnosti pozvolna přivést k normálnímu fungování.

Podle lékařů si zatím může nechat jen zdát i o sexu se svou německou přítelkyní, modelkou Manon von Gerkanovou. Mohl by při něm totiž dostat srdeční infarkt.

Hologram nebo skutečnost?

Blaine podle vlastních slov trpí problémy s dýcháním, bušením srdce, bolestmi hlavy a páteře, halucinacemi, poruchami vidění a svěděním kůže. Přesto se během jeho akce vyrojila řada teorií o tom, jak svou hladovku jen předstírá. Například podle jednoho tvrzení bylo dno jeho skleněné schránky potaženo sice průhlednou, ale vysoce výživnou pastou. Podle jiné teorie si nechal implantoval do těla tobolky, z nichž se mu uvolňovaly do krve živiny.

Jiní nedůvěřivci se domnívali, že schránka nad Temží byla vlastně jen hologramem a obraz mága byl jen promítán. Přesto přišly Američanovi vyjádřit během jeho více než šestitýdenní produkce podporu a sympatie tisíce lidí. Byli mezi nimi i exbeatle Paul MacCartney, herečka Pamela Andersonová či modelka Naomi Campbellová.

Našlo se ale i dost jeho odpůrců, kteří jej zasypávali vajíčky, golfovými míčky či barevnými "bombami". Jednou jej dokonce "bombardoval" model vrtulníku řízený rádiem.

Mág chystá další kousek

Blaine o experimentu říká, že mu šlo o to nalézt "v utrpení krásu". Miliónový honorář se podstatně smrskne, až zaplatí náklady za policejní ochranu a bezpečnostní opatření. Jeho přítel Uri Geller však věří, že brzy bude moci vydat mágův deník.

Kromě toho Blaine již chystá novou senzaci: chce dokázat zůstat pod vodou bez pomoci přístrojů deset minut. Jedno je však již nyní jisté: za žádnou cenu nechce svůj experiment s hladověním opakovat.

Kolem akce se vyrojila také spousta komentářů v britském tisku. Některé jej zatracovaly, jiné povzbuzovaly. Nejvýstižnější však byla zpráva listu Independent on Sunday, podle níž za dobu experimentu - od 5. září do 19. října - na zemi zemřelo na následky podvýživy na milión lidí.

Reklama

Související články

Američan chce viset nad Temží šest neděl

Strávit plných 44 dní v plexisklovém kontejneru, zavěšen 13,5 metrů nad hladinou Temže v Londýně chce od pátku americký iluzionista David Blaine. Eskamotér...

Iluzionista nad Temží smrdí a chce se vykoupat

Je mu zle od žaludku z vlastních pachu, ale odvahu do závěrečných dnů svého husarského kousku, který si předsevzal protáhnout na 44 dní, ještě má. O koho jde?...

Výběr článků

Načítám