Hlavní obsah

Lžete? Vaše písmo to odhalí, míní psychologové

– Haifa
Novinky, Jakub Kynčl

Vědci a grafologové přišli na to, že písmo o člověku může prozradit více, než by sám možná chtěl. Styl psaných slov totiž údajně poměrně zřetelně ukazuje, zda se při psaném projevu lže, či ne. Tvrdí to aspoň vědci a psychologové z univerzity v izraelské Haifě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Písmo může odhalit daleko více, než jsme si doposud mysleli.

Článek

Psychologové přišli s tezí, že se písmo změní v moment, kdy člověk začne lhát. Důvodem je prý to, že mozek musí začít pracovat na vyšší obrátky, aby dal lži dohromady. Bojíte se při verbálním lhaní, že na vás někdo neupřímná slova pozná? Zdá se, že vaše písmo může vydat ještě více indicií než řeč těla a pohyb vašich očí.

Vědecký tým z Haify uvádí, že je jejich výzkum zatím v počátcích, ale zároveň dodávají, že jejich dosavadní zjištění jsou pozoruhodná. Jednoho dne by se prý daly jejich poznatky využívat při udělování půjček, či dokonce během plnění pojistných událostí.

Vědci požádali skupinu 34 dobrovolníků, aby napsali dva krátké odstavce. Jeden o něčem pravdivém, co si vybavují ze svých vzpomínek, a druhý z nějaké fiktivní události. Dobrovolníci psali své texty bezdrátovými pery se špičkou citlivou na sílu tlaku. Informoval o tom Journal of Applied Cognitive Psychology.

Lžeme-li, váháme

Papír byl po dopsání umístěn na počítačový tablet, který monitoroval a analyzoval písemný styl testovaných osob. Vědci došli k tomu, že když lidé psali lži, tlačili na pero o poznání více, než když psali pravdu. Stejně tak měli při lhaní delší tahy písma a psali o něco větší písmena.

Profesor a psycholog hertfordshirské univerzity Richard Wiseman uvedl pro deník Daily Mail, že je nová technika velmi slibná, ale jistě potřebuje ještě testovat na daleko větší škále dobrovolníků.

"Víme, že když lidé lžou, tak daleko více váhají. Tuto skutečnost už některé firmy využívají ve chvílích, kdy sledují, jak zájemci o práci zaškrtávají jednotlivé kolonky o své osobě. Toto je jen o krok dál," dodal Wiseman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám