Hlavní obsah

Londýnský Big Ben se naklání jako věž v Pise

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Big Ben se pozvolna stává naklánějící se dominantou britské metropole. Informovali o tom tamější inženýří, kteří dodali, že náklon známé věže se zvonem už je nyní pozorovatelný i pouhým okem. Studie navíc ukazuje, že se vychýlení každým rokem o kousek zvyšuje. A aby toho nebylo málo, rychlost naklánění se zvyšuje taktéž.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský Big Ben se naklání, špička už je vychýlená skoro o půl metru.

Článek

Špička samotného Big Benu je nyní nahnutá bezmála o půl metru do strany. V této fázi je už podle expertů náklon viditelný i pouhým okem, bez pomocných zařízení. Pokud by stávající pohyb věže pokračoval bez jakýchkoliv zásahů, Big Ben by se podle expertů jednoho dne zřítil.

Foto: Profimedia.cz

V roce 1992 se přišly první zásahy, které zabránily pádu věže.

Odborníci však veřejnost uklidňují. Pokud by se Big Ben nakláněl dosavadní rychlostí, úhlu šikmé věže v Pise by se vyrovnal až za čtyři tisíciletí. Jenže rychlost naklánění se každým rokem poměrně výrazně zvětšuje, a tak je otázka, co přinesou další desetiletí.

Britská bulvární média si neodpouští popíchnutí, že kdyby se Big Ben zřítil ve směru náklonu, spadl by na ministerské kanceláře v budově Portcullis House. Tato skutečnost by potěšila i architektonické konzervativce, kteří nejsou z moderní budovy ani trochu nadšení.

Statici se domnívají, že se Big Ben tzv. "potápí" do země, na které byl postaven. Do země se však ponořuje více na severní straně, čímž vzniká pozvolný náklon budovy. Vina je svalována na stavební práce, které byly v uplynulých desetiletích prováděny v bezprostřední blízkosti základů Big Benu.

Foto: Profimedia.cz

Big Ben je ikonou britské metropole.

Ať už jde o stavbu kanalizace v 60. letech 19. století, podzemního parkoviště v 70. letech 20. století či stavbu londýnské podzemky, to vše narušilo pevné základy věže. Inženýři se však nyní shodli, že ani jeden ze známých faktorů narušení základů nemůže plně vysvětlit to, co se nyní děje.

Špička Big Benu se od roku 2003 naklání přibližně o 0,9 milimetru ročně. Dříve se však statika budovy pohnula jen o 0,65 milimetru ročně. Věž se nyní severovýchodně odklání od vertikály v úhlu 0,26°. Podle zprávy však Londýňanům zatím žádné nebezpečí nehrozí. Šikmá věž v Pise je od vertikály odkloněná o celé čtyři stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám