Hlavní obsah

Lišky útočí na plameňáky v zoo

Novinky, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Přemnožené lišky začínají vládnout českým lesům a likvidují drobnou zvěř. Té šmahem ubývá a zrzavá šelma hladoví. V Liberci si už lišky vyšláply i na zdejší slavné zoo. Loni zde ulovily a roztrhaly 10 vzácných plameňáků a několik chovných kačen a kajek. Do zahrady se lišky podle všeho stahují z nedalekých jizerskohorských lesů.

Foto: Josef Zajíc

Nová zastávka MHD KAROLINA v Ostravě na ulici 28. října 2.10.2012

Článek

Nadávno už tam byly znovu. "Máme dva hlídací psy - německého ovčáka a středoasijského pasteveckého psa, kteří chrání objekty. Před dvěma týdny chytili dvě lišky a přinesli nám je zadávené. Lišky naštěstí nestačily nic ulovit, ale je pravda, že jsou dost troufalé a nebojí se do zahrady přijít.

"Zřejmě mají hlad," líčila Právu mluvčí liberecké zoologické zahrady Lada Sedláčková. O rozšíření lišek svědčí statistika Českého mysliveckého svazu, podle které volně pobíhá v současné době v české přírodě asi 150 tisíc lišek. Zajíců je jen dvakrát tolik. Na samotném Liberecku ale ani to už neplatí. Zdejší hornatý terén totiž tradičně drobné zvěři příliš nepřeje.

"Těch pár zajíců, co tu jsou, máme pojmenované," poznamanel Jindřich Kynych z mysliveckého sdružení Mníšek u Liberce. Přemnožení lišek dávají odborníci do souvislosti se zlikvidováním vztekliny, která tradiční české šelmy po desetiletí ničila. Zatímco v roce 1999 evidovala Národní referenční laboratoř pro vzteklinu v Liberci - Vratislavicích 214 případů vztekliny v republice, loni už jen tři. Podle záznamů laboratoře naposledy zastřelil myslivec lišku se vzteklinou v dubnu 2002 na Trutnovsku. Od té doby byla všechna vyšetřená zvířata na vzteklinu negativní.

Pach zvířat je pro lišky velmi přitažlivý

Na plameňáky v liberecké zoo, které už nově chrání i elektrický ohradník, si sice mohou zrzky nechat zajít chuť, pach zvířat je pro ně ale zřejmě velmi přitažlivý. Přístup do zahrady mají poměrně snadný - stačí se protáhnout většími mezerami v kovovém plotě.

"Obě roztrhané lišky, a byla to mláďata, nám přivezli na veterinu. Vzteklinu neměly, tu jsme v republice zaznamenali naposledy loni v dubnu, jen trochu prašivinu. Zřejmě mají někde poblíž zoo noru, vyvedli mladé a hledají nejbližší potravu včetně odpadků," míní Jaroslav Jaroš ze Státního veterinárního ústavu v Liberci.

Podle Jaroslava Čackého z Lesní správy Ještěd se přitom lišek v celém revíru od Hrádku nad Nisou po Mladou Boleslav vyskytují stovky. "Snaží se získat potravu tam, kde to mají nejsnazší, než aby zbytečně něco lovily. Například plameňáci pro ně musela být snadná kořist, protože plot je nezastaví. Psi si s nimi ale velmi lehce poradí, liška má tak maximálně dvacet kilo a psi i kolem šedesáti, takže ta převaha je jasná. Z pohledu zoo proto vidím spíš nebezpečí v tom, že jsou přenašeči vztekliny, i když se tato nemoc už rok v Česku neobjevila," podotkl pro Právo Čacký.

Největší liberecká chlouba, skupinka bílých tygrů, se ale nákazy bát nemusí - celý čas totiž v zahradě tráví za neprostupným sklem.

Reklama

Výběr článků

Načítám