Hlavní obsah

Lidé v Jižní Americe pozorovali prstencové zatmění Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 14. října bylo v zemích Jižní, Střední a v některých částech Severní Ameriky možné pozorovat takzvané prstencové zatmění Slunce. Jde o poměrně vzácný jev, a tak si na něj ve všech třech zemích počkalo značné množství lidí.

Lidé v Jižní Americe sledovali zatmění Slunce.Video: Reuters

 
Článek

Asi nejlepší podmínky pro pozorování zatmění Slunce panovaly v Brazílii, Kolumbii a Mexiku. Agentura Reuters informuje, že lidé se ke sledování této události vydali na různá místa, mezi nimiž nechyběly místní observatoře, ale například v Kolumbii zamířili i do pouště.

Zatmění však bylo možné pozorovat i v dalších zemích ve Střední a Jižní Americe, a dokonce i na některých místech ve Spojených státech.

Takzvané prstencové zatmění Slunce bývá na rozdíl od částečného či plného poměrně vzácné. Nebeská tělesa totiž musí být v dost přesném postavení, aby stín Měsíce zakryl téměř celé Slunce tak, že je vidět pouze jeho svítící okraj.

Jde o rozdílný jev, než je takzvaná korona, kterou je možné pozorovat při úplném zatmění Slunce.

Nevidomí Chilané zatmění slunce poslouchali

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám