Hlavní obsah

Láska za časů války. Rus a Ukrajinka slaví Valentýna v Bělehradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ona je z Ukrajiny a on z Ruska. Jejich láska začala v online hře, ale vzhledem k vypuknutí válečného konfliktu se šance na jejich společný život téměř rozplynula. Nepřízeň osudu však překonali a Valentýna slaví spolu.

Foto: ČTK/AP

Maria Vyhivská a Jurij Kuročkin

Článek

Třiadvacetiletá Maria Vyhivská a stejně starý Jurij Kuročkin se do sebe zamilovali při hraní online videohry. Invaze Ruska na Ukrajinu však dala jejich vztahu těžkou ránu, ještě než se začal pořádně rozvíjet. Ale nevzdali se a rozhodli se být spolu za všech okolností.

Maria žila ve městě Zvjahel a Jurij v Petrohradu, takže již předtím je dělila značná vzdálenost. Ta se ještě zvětšila, když Maria po vypuknutí konfliktu odjela do Česka. Setkání jim přitom uniklo jen těsně, protože Jurij si na začátku loňského roku vyřídil cestovní pas a chystal se navštívit Mariu na Ukrajině. Ale v únoru začala válka a cestování mezi Ruskem a Ukrajinou bylo nemyslitelné.

Jurij s Mariou však dál hledali způsob, jak být spolu, a řešením se ukázalo být Srbsko. To se totiž nepřipojilo k protiruským sankcím a Rusové tam mohou vycestovat bez problémů. Jurij dorazil do Bělehradu na konci loňského dubna a za pár dnů přijela i Maria.

„Měla jsem neuvěřitelnou radost. Jela jsem šestnáct hodin autobusem a ani jsem nemohla spát, jak jsem se těšila,“ popisuje mladá dívka s tím, že na bělehradském autobusovém stanovišti Jurijovi ihned padla do náruče.

V Chorvatsku je před Valentýnem na prodej část známého ostrova ve tvaru srdce

Cestování

Zpočátku bydleli v hostelu a zakrátko se jim podařilo najít si malý byt na předměstí. Našli si i zaměstnání a při tom ještě online studují na univerzitě.

Ale k dokonalému klidu jim přece jen ještě kousek chybí. Na jejich domě se totiž například objevilo velké Z, symbol ruské invaze, a jejich byt se také stal terčem vloupání.

Vidí to z té lepší stránky

„Občas o válce mluvíme, ale nemáme s tím problém,“ řekl Jurij a doplnil, že potíže jsou spíše s jinými lidmi. Jednak jsou Srbové obecně prorusky orientovaní a jednak od začátku války podle odhadů do země přišlo zhruba 200 tisíc Rusů.

„Je tady zkrátka hodně lidí a hodně úhlů pohledu,“ dodává diplomaticky. Štěstí mladému páru ovšem možná poněkud překvapivě přeje i Mariina rodina, které Jurijův původ vůbec nevadí.

„A co bude dál? Uvidíme. Nevíme, co bude zítra, dokonce nás straší jadernou válkou,“ říká Maria, že se nemohou dívat příliš dopředu.

Jurij k tomu dodává, že zkrátka budou věci brát tak, jak přijdou. „Ale v prvé řadě jsme šťastní, že jsme spolu,“ dívá se na to z té lepší stránky.

Valentýna oslavte objímáním krav, vyzvala indická vláda občany

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám