Hlavní obsah

Lahev archivní whisky se prodala za rekordních 2,2 milionu liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácná láhev skoro 100 let staré skotské whisky Macallan se v sobotu na aukci v Londýně prodala za téměř 2,2 milionu liber (61,5 milionu Kč). Jde o dosud nejvyšší částku vydraženou za lahev vína nebo lihoviny, uvedla agentura AP.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Vydražená whisky

Článek

Whisky byla v roce 1986 stočena do pouhých 40 lahví, předtím 60 let zrála v sudu po sherry. Dvanáct lahví, včetně té, která se v sobotu prodala na aukci londýnské pobočky aukční síně Sotheby's, má etikety navržené italským malířem Valeriem Adamim. Jedna z nich byla podle agentury AFP zřejmě zničena při zemětřesení v Japonsku.

Jiná lahev ze stejného sudu se v roce 2019 prodala za téměř 1,5 milionu liber (42 milionů Kč), až do soboty tak byla držitelem rekordu ve své kategorii. Nyní prodaná lahev o objemu 0,75 litru je zároveň první, která se před aukcí v palírně dočkala renovace. Ta zahrnovala výměnu korku a opětovné přilepení rohů etikety.

Z aktuálně prodané lahve byl extrahován mililitr lihoviny, aby bylo možné provést testy a porovnat ji s jinou lahví ročníku 1926. Specialista, který měl možnost ochutnat „drobounkou kapku“ této whisky, uvedl, že je velmi bohatá, s nádechem sušeného ovoce, koření a s dřevitými tóny.

Skotská palírna prodala vzácný sud whisky za rekordní půl miliardy, vystačí na 440 lahví

Muži

„Macallan 1926 je jediná whisky, kterou chce každý dražitel nabídnout a každý sběratel vlastnit,“ uvedl globální šéf Sotheby's pro lihoviny Jonny Fowle.

Výsledná cena 2 187 500 liber výrazně překonala očekávanou částku 750 000 až 1,2 milionu liber (21 až 33,5 milionu Kč).

Nejstarší lahev koňaku si uchovává chuť i po 258 letech ve sklepě

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám