Hlavní obsah

Lachtan měl v žaludku 7,5 kg cizích předmětů

LIBEREC/PRAHA

Lachtan hřívnatý z liberecké zoologické zahrady uhynul v úterý v Praze v Tróji, kam byl dočasně přemístěn. Zvíře mělo v žaludku 7,5 kilogramu předmětů, mezi nimi například kusy dřeva, kamínky, mince, šperky či zbytky zámků.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jaký pes, takový pán - takže ti pac a pusu na čumáček raději dám!

Článek

"Nevíme, jak se Filipovi předměty do žaludku dostaly. Nedá se ale vyloučit, že řadu z nich do bazénu v naší zoo naházeli návštěvníci. Podobně jako o lachtana jsme v minulosti přišli o chovnou samici tučňáků, v jejímž žaludku jsme po úhynu objevili dvacet mincí," uvedla Lada Sedláčková, mluvčí liberecké zoo.

Filip žil v Liberci od prosince 1999 a letos v lednu se kvůli rekonstrukci bazénu spolu se dvěma samicemi přestěhoval do pražské zoo. Azyl našli v pavilonu hrochů, který je mimo návštěvnické trasy. "Zhruba před třemi týdny se u lachtana začalo projevovat nechutenství a v posledních 14 dnech téměř nepřijímal potravu, hubnul a byl apatický," vysvětlil ředitel pražské zoo Petr Fejk.

Filipova smrt je velká ztráta

Odborníci ve střevech zvířete zjistili bakteriální infekci, kterou léčili antibiotiky. Filipův stav se však stále zhoršoval. V pondělí veterináři a ošetřovatelé z liberecké zoo lachtana odchytili a vyšetřili. Jejich podezření na velké množství předmětů v žaludku potvrdil rentgen.

V úterý se Filip podrobil operaci na veterinární klinice, při níž mu lékaři předměty ze žaludku odstranili. Dvouhodinovou operaci lachtan nepřežil, nastala u něj zástava srdce. "Filipova smrt pro nás znamená velkou ztrátu, bylo to milé zvíře. Opravený bazén pro lachtany otevřeme v Liberci letos v říjnu a pokusíme získat jiného samce," shrnula Sedláčková.

Pitva provedená ve Státním veterinárním ústavu v Praze odhalila, že šestiletý lachtan Filip zemřel na srdeční selhání způsobené dlouhodobějším vyčerpáním. Výrazné změny na sliznici žaludku prokázaly špatný vliv spolykaných předmětů na jeho trávení.

Reklama

Související články

Lachtan Gaston má pohrobka

Veliké překvapení připravil svým ošetřovatelům z pražské zoologické zahrady slavný lachtan Gaston, který při loňských povodních doplaval z Tróje až do Německa...

Výběr článků

Načítám