Hlavní obsah

Laboratorní šimpanzi po 30 letech v zajetí opět spatřili denní světlo

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gänserndorf

Video zachycuje okamžik, kdy laboratorní šimpanzi poprvé za posledních 30 let spatřili denní světlo. Jejich nadšení je nepřehlédnutelné. Ještě než vkročili do svého nového výběhu, objímali se radostí.

Článek

Vypuštění skupinky šimpanzů do nově vybudovaného venkovního výběhu završilo 14letou snahu o opětovné začlenění 38 primátů do svobodného života mimo laboratorní klece. Tento proces však nebyl nikterak lehký a provázel ho mimo jiné i nedostatek financí.

Šimpanzi navíc za dlouhá léta odvykli dennímu světlu a venkovnímu prostředí natolik, že je vyvedlo z míry i stéblo trávy. Svobody se přesto nakonec dočkali.

„Šimpanzi jsou neskutečně šťastní. Je to úžasné. Na tento okamžik jsem čekala tak dlouho,“ řekla jejich ošetřovatelka ze Safari parku v Rakousku, Renate Foidlová.

EU už kontroverzní pokusy na opicích zakázala

Zmínění šimpanzi byli násilím odtrženi od svých matek a ještě jako mláďata se dostali do laboratoří rakouské farmaceutické firmy Immuno AG. Vědci je drželi v izolaci a infikovali je virem HIV a žloutenkou. Jejich utrpení naštěstí skončilo už v roce 1997, kdy byla zmíněná farmaceutická firma prodána.

Provádění pokusů na opicích bylo od svého počátku kontroverzní a budilo odpor ze strany ochránců zvířat. V roce 2010 pak Evropská unie takové pokusy zakázala, uvedl německý deník Bild am Sonntag.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám