Hlavní obsah

Královna Máxima s robotem otevřeli most z tiskárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královna Máxima byla za svůj život zcela jistě přítomna mnoha slavnostním událostem. Málokterá ceremonie však byla tak zvláštní jako ta, která se odehrála ve čtvrtek v centru Amsterodamu. Nizozemská královna zde totiž slavnostně otevřela mostek vyrobený pomocí 3D tisku společně s robotem, který přestřihával pásku.

Foto: Profimedia.cz

Královna Maxima pobaveně sleduje slavnostní přestřižení pásky.

Článek

Fotografie z ceremoniálu zachycují pobavený výraz nizozemské královny Máximy a není se čemu divit. V srdci známé čtvrti červených luceren stála u futuristického dvanáct metrů širokého mostku a pozornost se dělila s párem robotických paží.

Ty uvedla do pohybu stiskem velkého zeleného tlačítka a pak už jen pozorovala, jak robotické ruce přestřihávají pásku.

Foto: Profimedia.cz

Královna byla rovněž první osobou, která se po mostku prošla.

Most byl vytištěn metodou WAAM (Wire & Arc Additive Manufacturing), což je zjednodušeně řečeno 3D tisk za pomoci svařovacích robotů. Šestitunový mostek je vybaven řadou senzorů, které budou sbírat data pro experty z londýnské Imperial College. Ti budou po dva roky monitorovat, jak stavba reaguje na nepřetržitý provoz.

„Pokud chcete opravdu hodně zdobený most nebo opravdu estetický most, vypadá to, že tisk je dobrou volbou. Nejde jenom o to dělat věci levněji nebo efektivněji. Jde o to, že můžeme dát architektům a designerům nový nástroj, díky kterému můžou přepracovat pojetí architektury a jejího designu,“ uvedl Tim Gurtjens ze společnosti MX3D, která mostek vyrobila.

První 3D tištěný most z betonu představí designéři na Architektonickém bienále 2021 v Benátkách

Tipy a trendy

Radní si zase slibují, že mostek může přilákat turisty do čtvrti, kterou řada lidí navštěvuje ze zcela jiných důvodů. Čtvrť červených luceren, neboli Rosse Buurt, je známá svými erotickými podniky, ve kterých se prostitutky vystavují ve výlohách. Amsterodam plánuje nevěstince přestěhovat a nový futuristický mostek se má stát předzvěstí změny historické čtvrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám