Hlavní obsah

Kováři předvedli své umění na Festivalu železa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival železa se o víkendu uskutečnil ve Slavičíně na Zlínsku. Do zámeckého parku přišly obdivovat zručnost uměleckých kovářů davy lidí. O zábavu měly postaráno i celé rodiny, nechyběla totiž hudební vystoupení a bohatý doprovodný program.

Kovářští mistři předváděli své umění na Festivalu železa ve Slavičíně na ZlínskuVideo: Novinky

 
Článek

Na setkání se svými přáteli ze stejného cechu dorazil i Otto Žitník z Lebedova na Kroměřížsku.

„Máme tu volnější kovářské sympozium. Je nás pět kovářů. Společně pro město Slavičín, které festival organizuje, tvoříme kovanou lavičku,“ prozradil umělecký kovář.

Lavička se nestane prvním jeho dílem vytvořeným pro obyvatele Slavičína. „Už vloni jsme zde vytvořili kastlíky na květiny a neosecesní židli. Je umístěná v místním infocentru,“ podotkl Žitník.

Kovářské řemeslo jej nejen baví, ale i uživí.

„Věnuji se hlavně uměleckému kovářství, ale když je třeba, ukuju jakýkoliv předmět nebo vercajk řemeslníkům. Nejraději ale vytvářím figurální sochy ze silného materiálu, třeba tří- až čtyřmetrové múzy. Tenký plech se každou chvíli kroutí, ale silný materiál tvaruješ a jde to úplně samo,“ podotkl Žitník.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Umělecký kovář Otto Žitník na Festivalu železa ve Slavičíně na Zlínsku

Na to, proč se už mnoho let věnuje právě kovářskému řemeslu, Žitník odpověděl:

„Je to čistá práce s ohněm, moc lidí na to nemá odvahu. U mne převážila možnost ztvárňovat tak hrubou hmotu, člověk do ní dokáže proniknout, byť je to tvrdé železo. Málokdo má příležitost se k takovému řemeslu přičuchnout a vydržet u něj.

Otto Žitník věří, že i když je slavičínský festival teprve v plenkách, určitě se zde objeví s přáteli i příští rok.

„Je dobré, že máme možnost se sejít, povykládat a vyměnit si zkušenosti. S některýma klukama se totiž často nevidíme.“

Lidem letos společně ukázali kromě klasického zpracování železa i experimentální tavbu podle technologického postupu z 6. století. „Jedná se o takzvaný odpich surového železa,“ podotkl Žitník.

Součástí kovářského sympozia byla park párty pro místní obyvatele.

„Nechybělo dobré jídlo, různé druhy piv a oba víkendové dny zpestřily koncerty hudebních skupin. Představili se Premiéři, zpěvák Standa Hložek slovenská zpěvačka Kristína a několik místních uskupení. Měli jsme tu i ukázky vojenské techniky a pohádkové odpoledne se šermířskou skupinou Nuntius Regis,“ přiblížila Jitka Pfeiferová z Městského infocentra Slavičín.

FOTO: Plzeňští bednáři smolili sudy

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám