Hlavní obsah

Kouřící slonice zmátla vědce. Vysvětlení ale našli

Novinky, tcs

Slonice nabírající chobotem zuhelnatělé dřevo a vyfukující oblaka kouře potrápila vědce, kteří si nad jejím chováním dlouho lámali hlavu. Záběry pořídil Vinay Kumar z organizace Wildlife Conservation Society (WCS) už před dvěma roky, teprve nyní se ho ale dle BBC rozhodl zveřejnit, protože si „uvědomil jeho důležitost”.

Foto: Wildlife Conservation Society India

Slonice pojídala uhlí a vyfukovala kouř.

Článek

Chobotnatce pojídajícího popel Kumar natočil, když s kolegy kontroloval fotopasti v lese Nagarhole v místech řízeného požáru. Organizace WCS se tam stará o ochranu místní populace tygrů.

Jenže místo záznamů tygrů na kameře objevil Kumar něco zajímavějšího. Necelých padesát metrů od něj postávala slonice, která se krmila popelem a vyfukovala dým.

„Je to první video dokumentace takového chování u divokého slona a vědci a experti jsou tím zmateni,“ stojí v prohlášení organizace WCS. Biolog a expert na slony Varun Goswami nicméně na vysvětlení přišel.

„Nejpravděpodobnější varianta je ta, že slon se pokoušel sníst dřevěné uhlí,“ uvedl pro BBC. Podle Goswamiho sice není zuhelnatělé dřevo příliš výživné, dobře ale váže toxiny a zvířata ho mohou vyhledávat pro jeho léčebné účinky. Takové chování bylo zjištěno například o opic gueréz pláštíkových.

Reklama

Výběr článků

Načítám