Hlavní obsah

Kosatky předvedly svou zabijáckou techniku

Novinky, zkr

Kosatky dravé, známé také jako velryby zabijáci, předvedly minulý týden u pobřeží argentinského poloostrova Valdés, proč se jim tak říká. Kytovci se sešikovali a zaútočili na hejno lachtaních mláďat. Kosatky tak ukázaly jednu z nejpozoruhodnějších loveckých taktik v přírodě, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosatky předvedly svou loveckou taktikuVideo: AP

 
Článek

Kosatky připlavaly při přílivu těsně ke břehu, aniž by samy uvízly na mělčině, a záměrně mezi sebou vytvořily několik uliček, aby tak své oběti pochytaly. Tento lovecký rituál se v národní rezervaci Punta Norte odehrává každý rok v březnu a v dubnu, kdy se mláďata lachtanů učí plavat.

„Toto místo je pro mě velmi speciální. Učila jsem se o něm už někdy v jedenácti letech. Teď je mi 25. Byl to můj sen přijet sem a vidět kosatky. Za poslední zhruba týden se tady ukazují skoro každý den,“ popsala britská turistka Suzie Hallová.

Kosatky patří mezi obávané mořské predátory, kteří požírají ostatní živočichy, jako jsou ryby, želvy, ptáci nebo právě lachtani. Pro člověka ale nebezpečné nejsou. Ve volné přírodě na žádného záměrně nezaútočily. Párkrát se ale stalo, že si člověka spletly s některou ze svých oblíbených kořistí a napadly ho. Když zjistily, že jde o omyl, útok ukončily.

Reklama

Výběr článků

Načítám