Hlavní obsah

Koronavirus způsobil muži hodiny trvající erekci

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onemocnění covid-19 zřejmě může způsobovat priapismus, tedy dlouhotrvající a spontánně neustupující erekci. Potvrzuje to případ z Francie, kde 62letý muž nakažený koronavirem trpěl během nemoci několikahodinovou bolestivou poruchou, informoval Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Pacient strávil dva týdny na jednotce intenzivní péče. Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný muž z Francie se nakazil koronavirem a jeho stav byl v určité fázi nemoci kritický. Na jednotce intenzivní péče strávil celkem dva týdny a byl připojen na plicní ventilátor.

Kromě běžných příznaků nemoci muži komplikovala život i nevyžádaná bolestivá erekce, která trvala přes čtyři hodiny. Způsobena byla nahromaděnou krví v penisu. Když lékaři muži krev vyčerpali, zjistili, že je plná sraženin. Ostatně srážení krve bylo zaznamenáno jako nebezpečná komplikace až u třetiny nakažených pacientů, důvod je však zatím neznámý. Krevní sraženiny mohou zablokovat cévy a tepny a způsobit tak vážné zdravotní komplikace.

Koronavirus je nemoc cév, vysvětluje studie

Koronavirus

Výjimečný případ by měl být pouze ojedinělým jevem a rozhodně se nedá říct, že by se jednalo o častou komplikaci spojenou s onemocněním covid-19. Dvaašedesátiletý muž je v současné době z nejhoršího venku a z onemocnění se uzdravil.

Extrémní bolest

O pacientovi s priapismem informovali lékaři z Všeobecné nemocnice v Le Chesnay, kteří případ popsali pro akademický měsíčník American Journal of Emergency Medicine.

Chtěl si užít divokou noc, teď hudebníkovi hrozí amputace penisu

Koktejl

Podle nich byl pacient utlumen léky proti bolesti, obecně je však jev charakterizován jako extrémně bolestivý. Postižené místo je potřeba chladit, v případě francouzského pacienta bylo nutné i chirurgické vytažení nahromaděné krve.

„Ačkoliv jsou naše argumenty pro souvislost mezi covidem-19 a priapismem velmi silné, další podobný případ by našim důkazům ještě přidal na váze,” uvedli lékaři, kteří nakonec pacientovi podávali obecné léky proti srážení krve. Od propuštění z nemocnice se u něj jev neopakoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám