Hlavní obsah

Konec otravného spamu? Nigerijský „princ” skončil v klepetech

Novinky, nčs

Taky už se vám stalo, že vás oslovil nigerijský princ, který získal závratné dědictví, o které se s vámi chce podělit? Známý podvodný e-mail, který láká z obětí osobní údaje, vzdáleně připomíná příběh nigerijské hvězdy sociálních sítí, která nyní čelí obvinění ze závratného podvodu.

Foto: Profimedia.cz

Muž dával své bohatství veřejně na odiv. Ilustrační foto

Článek

Na Instagramu ho sleduje 2,4 milionu lidí. Raymond Abbas se prezentuje jako realitní makléř a vystupuje pod přezdívkou „hushpuppi”. Svoje fanoušky pravidelně zásobuje fotografiemi luxusního životního stylu. Nechybějí prvotřídní automobily, lety soukromým tryskáčem či oblečení od světoznámých módních návrhářů. Ale jak se říká, není všechno zlato, co se třpytí.

Nigerijec byl minulý týden zadržen během policejní razie v Dubaji a je podezřelý z několika trestných činů. Kromě praní špinavých peněz se má jednat o kyberpodvody či zneužití platebních karet. Osmatřicetiletý muž byl zadržen společně s jedenácti dalšími podezřelými. Výše celkového podvodu má šplhat podle serveru Independent k částce 432 milionů dolarů (10,2 miliardy korun).

Abbas, který se dříve živil jako obchodník s oblečením z druhé ruky, si vybudoval na sociálních sítích pověst muže, který miluje luxus a nebojí se to dát najevo. Právě tam měl lákat budoucí oběti do své pasti.

Policie tvrdí, že u Abbase objevila zhruba dva miliony e-mailových adres obětí, desítky mobilních telefonů, počítačů a pevných disků. Během razie byl zabaven více než tucet luxusních automobilů a hotovost ve výši zhruba 37 milionů dolarů (880 milionů korun).

Osud instagramové hvězdičky, která používala stodolarovky jako konfety na večírcích a nedávno si pořídila nový bílý Rolls-Royce, je tak značně nejistý. Podle informací Independentu by měl být Abbas vydán do své vlasti, kde bude čelit trestnímu stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám