Hlavní obsah

Konec nezdravého solení? V Japonsku vynalezli vidličku, která navozuje slanou chuť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští vědci představili vidličku, která dokáže vytvořit v ústech iluzi slané chuti. Vidlička vysílá po stisknutí tlačítka elektrický signál, který stimuluje na jazyku receptory slané chuti. Uvedl to list The Daily Telegraph.

Foto: No Salt Restaurant, Profimedia.cz

Prototyp vidličky, která navozuje slanou chuť.

Článek

Podle vědců by vidlička mohla posloužit především lidem, kteří mají ze zdravotních důvodů – například kvůli vysokému tlaku – nařízeno omezit nebo zcela vyřadit ze svého jídelníčku sůl. Přílišné solení je již dlouhou dobu spojováno s řadou zdravotních problémů od infarktu po nemoci srdce.

Vidlička výzkumníků z Tokijské univerzity funguje na baterii a v přepočtu vyšla údajně na pouhých 400 korun. Dokáže rovněž navodit pocit chuti kyselé.

Prototyp vidličky, která ještě není vodě odolná, byl údajně navržen pro iniciativu zvanou Restaurace bez soli (No Salt Restaurant). Ta plánuje pořádat akce, na nichž se budou podávat zcela nesolená jídla.

Nový vynález vychází ze skutečnosti, že lidský jazyk vnímá při kontaktu s elektrickým proudem slanou či kyselou chuť. Vidlička vydrží šest hodin bez nabití a má tři úrovně síly elektrického signálu, které navozují různé stupně slanosti či kyselosti.

Jeden z vynálezců ochutnal s pomocí této vidličky neslanou vepřovou kotletu s neslanou omáčkou. Prohlásil, že jídlo se mu skutečně zdálo osolené. Při aktivaci vyššího stupně slanosti ale prý cítil v ústech kovovou pachuť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám