Hlavní obsah

Kolem kajakáře proplavala desetimetrová velryba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tenhle moment Rupert Kirkwood jen tak nezapomene. Jen kousíček od jeho kajaku totiž u pobřeží Cornwallu proplaval desetimetrový plejtvák. Pro Brita se jednalo o setkání, na které se těšil celý život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolem kajakáře proplula desetimetrová velrybaVideo: AP

 
Článek

Rupert Kikwood miluje divokou přírodu a moře. Proto se vydává na cesty kajakem při cornwallském pobřeží na jihozápadě Anglie pravidelně. Občas se mu naskytne pohled na dovádějící delfíny, vidět naživo zblízka velrybu, jako se to stalo 3. srpna, bylo ale pro něj něco mimořádného.

„Pádloval jsem asi tři nebo čtyři hodiny po moři a pozoroval delfíny, jak se ve vlnách předvádí, Zrovna, když jsem přirazil k molu, že si dám šálek kávy, jsem slyšel jen asi kilometr nebo dva daleko zatroubení velryby,“ líčil nadšeně pro agenturu AP.

Náraz, pak tma. Lovce humrů pohltil keporkak

Koktejl

„Na nic jsem nečekal a začal zase pádlovat, i když se ukázalo, že budu muset zabrat trochu víc, než jsem si na začátku myslel,“ popisoval kajakář své odhodlání.

Nevím o nikom, kdo byl takhle blízko, líčil kajakář

Během plavby si ještě stihl připravit kameru. A za své úsilí byl odměněn. „Už jsem to skoro vzdával, když jsem najednou uslyšel nedaleko další zatroubení, a pak ke mně připlaval. Plejtvák. Byl jen pár metrů od mého kajaku,“ vyprávěl nadšeně Rupert.

Podle něj se plejtváci v okolí Cornwallu a Devonu občas objevují, je ale vzácné, aby připlavali tak blízko pobřeží. Dosud prý ještě neslyšel o nikom, komu by se podařilo dostat k velrybě takhle blízko. „Je to hodně silný zážitek potkat se s tak obrovským tvorem, když jste jen v kajaku,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám