Hlavní obsah

Když se páří šášně. Vědec byl svědkem unikátního jevu

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doktorovi Reubenovi Shipwayovi se naskytl pohled, který je velmi vzácný. Stal se totiž svědkem páření mořských mlžů šášní. Tito hermafroditní tvorové předváděli kopulaci zrovna ve chvíli, kdy dočistil jejich akvárium.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci zachytili páření šášníVideo: Reuters

 
Článek

„Právě jsem dočistil akvárium, když se voda zakalila. Říkal jsem si: ‚co se to tady děje?‘ A pak mi to došlo. Červi se začali pářit,“ popisoval pro agenturu Reuters nadšený mořský biolog z univerzity v Portsmouthu Reuben Shipway.

Rybářka vylovila z hlubin podivného tvora. Má velké štěstí, že se ho nedotkla

Koktejl

Šášně jsou mořští mlži připomínající červa, žijí v hloubkách do 150 metrů. Jsou především nechvalně známé všem provozovatelům lodí, protože vrtají díry do dřeva. V minulosti, kdy se lodě stavěly především ze dřeva, způsobovaly velké škody. Dokonce byly odpovědné i za jednu povodeň, když se pustily do jedné hráze v Nizozemí, která se následkem toho v roce 1731 protrhla.

Rozvášnění škrtiči soupeřili o samičku a propadli se střechou

Koktejl

I když vědci věděli, že šášně spolu mohou kopulovat bez ohledu na pohlaví, vidět něco takového naživo, pro ně přineslo spoustu nových poznatků. „Vypadalo to, jako by se mezi sebou šášně pokoušely zápasit.”

Šášně mají dvě „tykadla“. Jedno slouží k filtrování vody, druhé k vylučování. Používají je i během zápasu, a dokonce i později při následné kopulaci. Na záznamu je dokonce i vidět, že se spolu páří několik šášní navzájem, přičemž některé na jedné straně vysazují semeno do jiné, na straně druhé je od dalšího kusu přijímají.

V Asii objevili nový druh kočkodana, jeho DNA čekala v Londýně na objevení sto let

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám