Hlavní obsah

Když písek zazpívá, zní to jako hlasité dunění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva muži zachytili na video unikátní jev označovaný jako zpívající písek. Narazili na něj v dunové oblasti Chongoryn Els v Mongolsku. Ale ke zpěvu má zaznamenaný zvuk daleko, je to spíše hlasité dunění.

Písečná lavina vydávala zvláštní zvukVideo: Caters News/Aleksei Gostev, AP

 
Článek

Video pořídil Alexej Gocev, když byl s kamarádem na výletě v dunové oblasti Chongoryn Els na jihu Mongolska. Oba muži mohou mluvit o štěstí, protože na tento neobvyklý jev narazili, až když se vraceli, předtím za celou dobu nic podobného nezaznamenali.

Zpívající písek se vyskytuje na několika místech světa a může se projevovat různými zvuky. Princip tohoto jevu ještě není úplně přesně popsaný. V případě zachyceném na videu se má za to, že zvuk při přesýpání písku na duně vzniká na základě vibrací jednotlivých zrnek písku, když se o sebe třou.

Jiná teorie zase pracuje se vzduchem proudícím mezi zrnky. Ta se zdá vhodná k vysvětlení případů, kdy písek vydává podivné zvuky, například když na něj někdo při chůzi došlapuje.

Obecná shoda panuje ohledně podmínek, které musí nastat, aby písek vůbec začal „zpívat“. Zrnka písku by měla být přibližně stejně velká a měla mít průměr mezi 0,1 a 0,5 milimetru. Písek navíc musí obsahovat oxid křemičitý a důležitá je i správná vlhkost vzduchu. Ani v oblastech známých zpívajícím pískem se tedy tento jev neprojevuje vždy.

Masivní písečný mrak zakryl celé město ve Vnitřním Mongolsku

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám