Hlavní obsah

Kdysi na pláži hledali mušle, dnes sbírají desítky let staré plastové hračky

Na britských plážích se to kdysi hemžilo mušlemi či řasami, které děti nadšeně sbíraly. Vzhledem ke znečištění planety však dnes pláže zaplavily spíš plastové hračky, které se před desítkami let přidávaly do krabic s cereáliemi, informoval britský server Daily Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Kromě hraček se objevuje na pláži i další plastový odpad.

Článek

Modrý kovboj, který se letos v létě našel v zátoce Watergate v Cornwallu, byl přibalen v krabicích cereálií Kellogg’s v roce 1957. Na pláži se objevila i figurka kozáka ze stejného roku nebo o rok mladší fotbalový míč.

Všechny tyto hračky našla Tracey Williamsová z Newquay, která začala sbírat plasty na cornwallském pobřeží v roce 1997, kdy spadlý kontejner vysypal do moře miliony kostiček stavebnice.

„Jako malí jsme tu hledali mušle, řasy a prázdné schránky po žraločích embryích, ale v současnosti je zaplavuje ohromná spousta plastů,“ řekla Williamsová. „Další problém jsou levné plastové hračky. Jeden rok jsme na jediné pláži našli 200 ztracených, zapomenutých nebo vyhozených věcí,“ dodala.

Snížení „plastové stopy“

Podle Louise Edgeové, která vede britskou kampaň Greenpeace proti plastům v oceánech, by měly podniky začít myslet na budoucí generace a do roku 2025 snížit svou „plastovou stopu“ přinejmenším o polovinu.

„Tyto plastové hračky, které moře vyplavuje více než 60 let poté, co byly rozdávány, slouží jako varování. Rozhodnutí, která velké korporace udělají nyní, budou mít dopad mnoho desítek let,“ řekla Edgeová.

„V 50. letech 20. století jsme nevěděli, jak škodlivý vliv budou mít plasty na naši planetu. Ale teď už víme, že produkce plastů zhoršuje naše klima a znečištění plasty dusí naše oceány a škodí volně žijícím tvorům,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám