Hlavní obsah

Každý se může koupat, jak chce. Nahoře bez i v burkinách, upozornily úřady v Katalánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katalánská vláda důrazně upozornila místní samosprávy, že musí ženám na koupalištích povolit koupání bez horního dílu plavek. V opačném případě mohou čelit milionovým pokutám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy v Katalánsku neměly koupání nahoře bez zakázané, umožňoval to zákon o rovnosti z roku 2020. V praxi to mnohá koupaliště, respektive radnice stejně nepovolovaly. To každé léto budilo značnou nevoli ze strany různých skupin, zejména těch ženských.

Nyní však aktivistky slaví, protože katalánská vláda všem samosprávám i provozovatelům koupališť důrazně připomněla, že takové zákazy jsou nezákonné. Podle prohlášení vládního oddělení pro rovnost a feminismus to „vylučuje část populace a porušuje právo svobodné volby s ohledem na vlastní tělo“.

Místní vláda připomíná, že dámy mají stejné právo chodit bez horního dílu plavek jako koupat se v plavkách celotělových, takzvaných burkinách.

„Nevíme, proč to trvalo tak dlouho, ale jsme moc rády,“ sdělila k tomu Mariona Trabalová, mluvčí feministické skupiny Mugrons Lliures (Osvoboďte bradavky). A dodala, že ženy mají stejné právo chodit nahoře bez jako muži.

Podle stanice BBC katalánská vláda uvedla, že její nedávné prohlášení je pouhou připomínkou toho, co již pár let platí, ale podle všeho se chystá prohřešky důrazněji sledovat a trestat. Puritánská koupaliště tak mohou dostat pokutu až do výše 500 tisíc eur (téměř 12 milionů korun).

Anketa

Mělo by být ženám na veřejném koupališti/pláži dovoleno, aby chodily nahoře bez/v burkinách?
Ano, nahoře bez či v burkinách
58,7 %
Ano, ale jen nahoře bez
35,7 %
Ano, ale jen v burkinách
1,4 %
Ne
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10802 čtenářů.

Nazí Australané oslavili slunovrat koupáním v ledové vodě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám