Hlavní obsah

Kariéru Karla Gotta inspirovali Židé

Novinky, Korzo
PRAHA

Stálice české populární hudby Karel Gott, který letos v červnu oslaví své pětašedesátiny, se na špičce drží již několik desítek let. Hudební kritici se v minulosti snažili přijít na kloub jeho neutuchající slávě, ovšem marně. Gott však přiznává, že se na jeho kariéře podíleli Židé pracující v zábavním průmyslu, kteří ho inspirovali.

Foto: Metoděj Novák

Vlaková nádraží je po celkové rekonstrukci chloubou turistického regionu Frýdlantsko-Beskydy

Článek

"Jako člověk, který žije showbyznysem, se v jakémkoliv druhu své práce velmi často setkávám se členy židovské komunity. Nebýt jejich fantazie a schopností, jejich inspirace, tak vlastně nevím, zda bych vůbec kdy s showbyznysem začal," přiznal se Gott.

Několikanásobný držitel ocenění Zlatý slavík byl prý tradicemi židovské kultury přitahován již od dětství. Strhávaly ho zejména záhady, jimiž byla česká židovská komunita opředena od středověku. 

V zahraničí považují Gotta za Žida

"I když nepatřím k židovské komunitě, tak už odmalička cítím, že je tady ukryto něco přes mystiku. Zvlášť Praha je tím proslulá. V dřívějších dobách tady byla zřejmě vůbec největší komunita na jednom místě. Ve středověku, tuším, čítala deset tisíc osob. Už tento samotný fakt něco napovídá," poznamenal zpěvák.

"Židé mají jakousi schopnost v rozlišování lidí, rychlou orientaci, komunikaci i schopnost dobře organizovat. Nejvíce mě asi ovlivnila jejich schopnost umělecká," dodal.

"Všude v zahraničí si myslí, že patřím k židovské komunitě, a já je v tom nechávám, protože vlastně nevím, kde je pravda. Bohužel se mi nikdy nepodařilo dopracovat se k žádným starým kořenům našeho rodu. Domnívám se ale, že zřejmě židovské předky nemám," pousmál se Gott.

Reklama

Související témata:

Související články

Bílá zvážněla, Gott je stále překvapený

Nejlepší česká zpěvačka Lucie Bílá, která se zároveň stala Absolutním slavíkem, přišla letos poprvé za mnoho let na slavnostní večer soutěže Český slavík...

Karel Gott překvapil fanoušky knírkem

Hvězda českého showbyznysu Karel Gott píše společně se spisovatelem Arnoštem Lustigem knihu o životních zkušenostech a filozofických úvahách. Práce...

Výběr článků

Načítám