Hlavní obsah

Kanadský milionář prodal firmu a staví vesničku pro bezdomovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marcel Lebrun vybudoval softwarovou společnost, za kterou později získal miliony. S jejich pomocí teď buduje vesničku malých domků, které mají pomoci vyřešit problémy s bezdomovectvím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na dosud nevyužitém pozemku u nákupního centra v kanadském městě Fredericton již nějakou dobu rostou malé domky. Zatím jich stojí něco přes sedmdesát a jejich počet se má v první fázi zastavit na čísle 99. V lehce vzdálenější budoucnosti by jich tam ovšem mělo být až dvě stě.

Za jejich výstavbou stojí kanadský milionář Marcel Lebrun, jenž založil softwarovou firmu zaměřující se na sociální média. A peníze z jejího prodeje nyní pod hlavičkou nového projektu 12 Neighbours používá k výstavbě dostupného bydlení pro chudé a lidi bez domova.

„Jsou to všechno poměrně malé domky, ale je v nich všechno. Mají plně vybavenou kuchyň, koupelnu a obývací část kombinovanou s jídelnou,“ řekl Lebrun televizi CBC. A doplnil, že stavba každého dalšího nového příbytku trvá přibližně týden.

Podle serveru The U.S. Sun investoval Lebrun do projektu ze svého čtyři miliony kanadských dolarů (přes 67 milionů korun) a dalších osm milionů (téměř 135 milionů korun) daly dohromady provincie Nový Brunšvik a kanadské federální úřady.

Malé domky by ve výsledku měly ubytovat až 600 lidí, ale bydlení zde nebude zcela zdarma. Nájemníci však nebudou platit stejné částky, ale každý na bydlení vynaloží třicet procent svých příjmů.

Objevuje se i kritika

Navzdory ušlechtilé myšlence však projekt nové vesničky čelí také jisté kritice, a to možná překvapivě od organizací, které se otázkou bezdomovectví ve městě zabývají. Warren Maddox, ředitel útulků pro bezdomovce ve Frederictonu, má za to, že by počet domků neměl přesáhnout padesátku.

Větší koncentrace „zranitelných“ lidí by totiž podle něj mohla mít negativní vliv na jejich návrat do běžného života. Bezdomovecká komunita by se tak víceméně jen přesunula na jiné místo.

Objevují se však i další kritické hlasy, kterým například vadí, že bezdomovci budou ve vesničce izolováni od zbytku společnosti.

Milionář neodkáže dětem skoro nic. Chce je tím motivovat k práci

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám