Hlavní obsah

Kameraman zblízka zachytil jedinečný okamžik zrození delfína

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Waikoloa

Spatřit porod delfína na vlastní oči patří k velkým vzácnostem. Skupinka asi 50 návštěvníků a pracovníků přírodního delfinária na Havaji v pondělí odpoledne to štěstí měla. Před jejich zraky rodila 12letá samice Keo. Ačkoli nepatřila k nejmladším prvorodičkám, porod proběhl bez komplikací a zhruba po hodině do světa vplulo čiperné mládě, také samička.

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na jedinečný okamžik, kdy na svět přišlo delfíní mláděVideo: Dolphin Quest

 
Článek

Keo nebyla ve vodách parku s názvem Dolphin Quest v havajské vesnici Waikoloa sama. Během porodu na ni přímo dohlíželi ošetřovatelé delfinária, aby nastávající matku utěšovali a při případných komplikacích mohli zakročit.

„Pouto důvěry, které v průběhu porodu tak krásného mláděte vázalo Keo s jejími lidskými ošetřovateli, bylo jedinečné. Keo jednoduše vyhledávala oporu a uklidnění u svých lidských přátel. A ochotně také plavala k molu, aby mohli veterináři ultrazvukem kontrolovat srdeční rytmus mláděte během porodu,“ uvedla doktorka Rae Stoneová, spoluzakladatelka delfinária, které již 24 let chrání mořské savce a vzdělává lidi.

Kromě ošetřovatelů s Keo plavali v laguně ještě dva další delfíni, její matka Pele a sestra Noelani. „Pele reagovala, jako by říkala, že to Keo zvládne sama, zatímco Noe byla zvědavá a občas rodičku následovala. Bylo bezvadné to vidět,“ popsala Michelle Campbellová, vedoucí místního oddělení mořských savců.

Prvních 30 dní života mláděte je určujících

„Drželi jsme palce a přáli samici jen to nejlepší, nevěděli jsme totiž, jak se s novou situací vyrovná. Matka ale udělala vše podle učebnicových standardů, vypuzením placenty počínaje a správným načasováním kojení konče. Nemohli jsme být spokojenější. Když se mládě poprvé objevilo, bylo úžasné slyšet jásající dav přihlížejících lidí a cítit to vzrušení všude kolem,“ přiznala televizi KITV Campbellová.

Ačkoli je mládě opravdu dobře rostlé, ošetřovatelé nezapomněli upozornit, že prvních 30 dní života je pro čerstvě narozená mláďata delfínů kritických. Mládě i matka tak budou pod neustálým dozorem. Během té doby bude také nové mládě představeno ostatním devíti delfínům, kteří havajské delfinárium obývají. Po uplynutí 30denního období by ošetřovatelé konečně měli vybrat pro mládě, které je již 18. delfínem narozeným v místním parku, vhodné jméno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám