Hlavní obsah

Kalhotová policie trestala moderní Keňanky nahotou

BBC, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KEŇA

Rozhořčené ženy v západokeňském městě Eldoret demonstrovaly včera před radnicí proti benevolentnímu postupu úřadů vůči "kalhotové policii" - skupince mužů, kteří svérázně bojují proti právu žen nosit kalhoty.

Foto: Alena Oudová

Plzeň své Anděly ocenila v pátek 3. prosince v Měšťanské besedě.

Článek

"Cítila jsem se strašně ponížená," prohlásila Rachel Muzone Ngangová poté, co se po útoku tlupy samozvaných ochránců tradic ocitla na ulici jen ve spodních kalhotkách.

Jiné ženy, které si také vyšly v kalhotách, dopadly hůř: horliví zastánci tradic národa Kikujů je svlékli z kalhot donaha. Místní úřady o víkendu zadržely skupinu 23 mladíků "pro napadení a rušení klidu"; obratem však byli propuštěni na kauci na svobodu.

Mladící v posledních dnech několikrát na různých místech města přepadli ze zálohy moderně oblečené ženy, strhli jim kalhoty a často je nechali na ulici polonahé. Poslední incident se odehrál před supermarketem. "Policisté" obklopili dvě ženy v kalhotech a pokoušeli se je svléknout. Jeden z útočníků však upadl tak nešťastně, že si zlomil nohu - obě ženy toho využily a zachránily se útěkem, přestože měly kalhoty už stažené u kolen.

"Je to mé svobodné rozhodnutí, mé právo," řekla Rachel, která hodlá dál chodit na veřejnosti v kalhotách místo v tradičním kikujském ženském oblečení. Ženy a dívky v Eldoretu tvrdí, že za "kalohotovou policií" stojí ortodoxní náboženská sekta Mungiki, která je tvrdým zastáncem ženské obřízky. Tuto praxi, při níž jsou děvčátkům brutálně odstraněny erotogenní zóny vnějších rodidel, začínají v Africe odsuzovat světové humanitární organizace i některá místní ženská uskupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám