Hlavní obsah

Jižní Korea chystá přelomové rozhodnutí: zakáže konzumaci psího masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Korea se chystá učinit revoluční rozhodnutí. Má v úmyslu zakázat konzumaci psího masa, a skoncovat tak se starobylým zvykem, který budí kontroverze nejen v zámoří, ale i na domácí scéně, neboť zejména mezi mládeží sílí povědomí o právech zvířat.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Záměr oznámil politický šéf vládní Strany lidové moci Jü Euej-tung na nedávném setkání s úředníky a ochránci zvířat. „Je načase vyřešit kontroverze kolem konzumace psího masa přijetím zvláštního zákona, který to ukončí,“ zdůraznil podle agentury Reuters. Očekává, že předlohu podpoří i opozice, takže návrh zákona by podle něj mohl sněmovnou hladce projít.

Ministr zemědělství Čchung Hwang-koeun potvrdil, že vláda hodlá zákaz prosadit „rychle“ a že poskytne „maximální možnou podporu“ všem, kteří psí maso zpracovávají a po schválení normy a uplynutí přechodného období budou muset své podniky zavřít.

O zákaz se silně zasazuje Kim Keon-hee, manželka jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola. Své úsilí podpořila tím, že adoptovala několik toulavých psů.

Organizace na ochranu zvířat záměr soulské vlády uvítaly. „Je to splněný sen pro nás všechny, kteří jsme tak tvrdě bojovali za ukončení této krutosti,“ komentovala plány organizace Humane Society International.

V Jižní Koreji existuje podle vládních údajů 1150 zařízení pro chov psů, 34 jatek, 219 distribučních společností a asi 1600 restaurací, které nabízejí psí maso. Jeho konzumace je nicméně v 52milionové zemi na ústupu. V loňském průzkumu se proti ní postavilo 64 procent respondentů. Jen osm procent dotázaných uvedlo, že v posledním roce pozřeli psí maso.

Hanoj vyzývá obyvatele, aby přestali jíst psí maso

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám