Hlavní obsah

Jedenáctiletý chlapec zvládl jako první trojitou otočku na skateboardu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáctiletý Brazilec Gui Khury pokořil svatý grál skateboardingu. Jako vůbec první na světě zvládl na prkně otočku o 1080 stupňů a uzmul tak dosavadní rekord legendárnímu Tonymu Hawkovi, píše server Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Khury měl spoustu času na trénování, protože se v Brazílii uzavřely kvůli koronaviru školy. „Izolace mu pomohla, protože předtím se věnoval jenom škole a neměl moc času na ježdění. Když přišel domů, byl unavený,“ vysvětlil chlapcův otec Ricardo Khury Filho agentuře Reuters. „Teď je více doma, lépe jí a má čas se soustředit na trénink,“ doplnil.

Snová trojitá otočka, po které podle serveru Guardian prahne snad každý skateboardista, se chlapci povedla na zastřešené vertikální rampě vybudované na zahradě u babičky, které rodina pravidelně dováží jídlo. Už v osmi letech se přitom Khury stal nejmladším člověkem, jenž pokořil otočku o 900 stupňů. „Můj bože, co se právě stalo?“ řekl si chlapec poté, co se mu povedlo zdolat historický milník. „Řekl jsi si, že jsem dobře dopadnul a teď půjdu oslavovat.“

Trik chce vypilovat

Slavný americký skateboardista Tony Hawk byl první, komu se podařilo v roce 1999 provést otočku o 900 stupňů. Od té doby se tento kousek povedl jen hrstce lidí.

Jedenáctiletý Brazilec tak na sebe může být právem hrdý, jeho trojitou otočku zaznamenali rodiče na video. „Poslal jsem to všem mým oblíbeným skejťákům jako jsou Tony Hawk, Bob Burnquist a Neal Mims. Někteří to zveřejnili dokonce na svém Instagramu. Je to šílené, něco takového se vám stane jednou za život,“ pochlubil se Khury.

Chlapcovým dalším krokem je trojitou otočku vypilovat k dokonalosti, aby ji mohl předvádět na soutěžích. Skateboarding se má stát mimo jiné i novou disciplínou na olympijských hrách, premiéru by si odbyde v Tokiu příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám