Hlavní obsah

Jeden z nejstarších megalitů na světě stojí na sídlišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivný kámen v ulici Ravenswood Avenue na předměstí Edinburghu vypadá jako zanedbaná abstraktní umělecká instalace, ale ve skutečnosti je to jeden z nejstarších megalitických objektů na světě. Je starý přibližně čtyři tisíce let.

Jeden z nejstarších megalitů na světě stojí na sídlišti v EdinburghuVideo: AP

 
Článek

Kámen, který stojí mezi bytovými domy ve čtvrti The Inch na předměstí skotského Edinburghu, budí pozornost na první pohled možná tak jen tím, že je obehnaný plůtkem. Ten ho však chrání před vandaly, protože jde o jeden z nejstarších kamenných monumentů na světě.

Odborníci odhadují, že byl vztyčen před zhruba čtyřmi tisíci let v období neolitu, takže je zhruba o tisíc let mladší než slavný Stonehenge a ještě blíže má k Džoserově pyramidě v Gíze, jejíž stáří je přibližně 4600 let.

Na starých ilustracích je vidět, že kámen vysoký lehce přes dva metry původně stál osamoceně v polích nedaleko Edinburghu, ale v 19. století byl kvůli výstavbě silnic přesunut. A když se v šedesátých letech začalo stavět sídliště, stěhoval se podruhé. Tehdy však pouze o přibližně sto metrů.

V oblasti se nachází několik dalších izolovaných megalitů, uvádí agentura AP, ale jen tento stojí na zastavěném území. Jeho historie je značně mlhavá a v současnosti již nemá ani žádný archeologický potenciál, přesto má podle odborníků obrovský historický a kulturní význam.

V Edinburghu šli „na jedno“, probrali se v Berlíně

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám