Hlavní obsah

Jasný meteor ozářil nebe nad jižní Brazílií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za dosud nejjasnější nebeskou podívanou v brazilském státě Rio Grande do Sul označili experti pondělní pád meteoru, který zachytila kamera na vesmírné observatoři ve městě Taquara.

Noční oblohu nad Brazílií rozzářil meteorVideo: Reuters

 
Článek

Meteor vstoupil do zemské atmosféry v pondělí nad ránem ve výšce 124 kilometrů a shořel o 12 kilometrů níže. Pád, který zachytila kamera, trval 1,8 sekundy.

Magnituda (jednotka používaná pro jasnost nebeských objektů, která se tradičně nazývá rovněž hvězdná velikost) hořícího meteoru byla -12. Pro srovnání: Slunce má magnitudu -26,74, srpek měsíce -6 a nejslabší hvězdy viditelné pouhým okem 6.

Meteoroid, meteor, meteorit, bolid

Dokud se drobná tělesa (větší se nazývají asteroidy) pohybují mimo zemskou atmosféru, nazývají se meteoroidy. Při vstupu do atmosféry meteoroid zaplane vlivem ionizace molekul jeho okolí. Takový efekt se pak nazývá meteor. Pokud je výjimečně jasný (hranice není pevně daná), nazývá se pak meteor bolid. Většina těchto těles ještě před dopadem shoří v atmosféře. Když však úlomky dopadnou na zem, nazývají se pak meteority.

„Byl to největší meteor zaznamenaný v roce 2022 ve státě Rio Grande do Sul,“ uvedl Carlos Fernando Jung, astronom a majitel observatoře v Taquaru.

Na zemi po pádu nebyli hlášeny žádné škody, což svědčí o tom, že většina meteoru (nebo úplně celý) shořela v atmosféře. Případně mohly miniaturní úlomky dopadnout do neobydlených oblastí.

Ranní oblohu nad Utahem rozzářil meteor. Kámen našli za pár dní

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám