Hlavní obsah

J.K. Rowlingová: Harry Potter není gay!

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Harry Potter, čarodějnický učeň, který se stal miláčkem dětí a často i jejich rodičů, prý rozhodně není gay. Tvrdí to autorka této literární postavy britská spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová, kterou velmi pobouřil opačný výrok amerického literárního kritika Michaela Bronského, zveřejněný v časopise Boston Phoenix.

Foto: Martina Rambousková

Ministr Jaromír Drábek s regionálním předsedou Petrem Pošmourným a krajským předsedou Jiřím Kočandrlem

Článek

Bronski dospěl k závěru o opačné sexuální orientaci Harryho na základě nepřímých narážek obsažených prý v pěti dosavadních dílech plánované heptalogie. Tvrdí, že již z prvních stránek románu je zřejmé, že jde o "vzpouru proti akceptovanému, konvenčnímu životu".

V knize se to prý přímo hemží narážkami na Harryho sexuální orientaci. Proč by prý ho jinak jeho příbuzní zavírali před ostatními dětmi do přístěnku pod schody?

"Mnoho gayů, co znám, knihu vnímalo podobně a opravdu odráží jejich vlastní zkušenosti," dodal.

Kritik má i další argumenty. Všichni čarodějové z "potterovek" nosí oblečení v lila a zelené barvě. "Tyto barvy se asociují s homosexualitou," podotýká Bronski a dodává, že podezřelé je i to, že žádný z učitelů v čarodějnické škole není ženatý.

Hůlka coby falický symbol

Za jeden z hlavních dokladů Harryho orientace však kritik pokládá jeho kouzelnou hůlku, která je prý falickým symbolem. Bronski sice nevěří, že by Rowlingová chtěla napsat svou čarodějnickou ságu jako "homosexuální podobenství", ale zároveň dodává, že v zatím posledním pátém díle si s homosexuálními náznaky "pohrává ještě otevřeněji".

Rowlingová se k tvrzení Bronského nechce vyjadřovat, ale z jejího okolí zaznělo, že "je podivuhodné, co tam někteří lidé dokáží vidět".

"Na těch tvrzeních není ani zbla pravdy," řekl zdroj blízký autorce.

Reklama

Výběr článků

Načítám