Hlavní obsah

Italská vesnička se chlubí vysokým počtem obyvatel starších 100 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Perdasdefogu na italském ostrově Sardinie má pouhých 1765 obyvatel. Hned devět z nich je přitom starších 100 let a již za pár dní k nim přibude jubilejní desátý, píše deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Sardinie patří mezi místa s nejvyšší koncentrací lidí nad 100 let na světě, ilustrační foto.

Článek

Posledním členem v klubu stoletých staříků v obci Perdasdefogu se stal Vittorio Lai, jenž oslavil úctyhodné sté narozeniny 12. února. Ve svém věku stále řídí auto a loví divoká prasata.

„Své první prase jsem zabil ve 13 letech. Lov byl v té době jedním z mála způsobů, jak si obstarat jídlo a nehladovět,“ vzpomíná.

Aktuálně je v italské vesnici přesně devět lidí starších 100 let, za pár dní se jejich počet ale opět rozroste. V neděli 20. února má totiž narozeniny devětadevadesátiletá Piuccia Laiová. O příbuznou Vittoria se však nejedná, shoda jmen je čistě náhodná.

I Piuccia je velmi aktivní, životní jubileum poletí oslavit do Milána za svými syny. „Zažila jsem hlad i válku, fašismus i demokracii,“ vypráví.

Sardinie je pro lidi nad 100 let zaslíbená

Sardinie patří mezi místa s nejvyšší koncentrací lidí nad 100 let na světě. Na každých 100 tisíc obyvatel tam připadá 33 lidí, kteří tuto věkovou hranici přesáhli. Aktuálně jich na italském ostrově žije 534.

Statistika obce Perdasdefogu však zcela vyčnívá. Vesnice se proslavila již v roce 2012, kdy se díky rodině Melisových zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Jednalo se o nejstarší žijící sourozence (celkem jich bylo devět) na světě, jejichž věk v součtu dosahoval čísla 818.

Historicky nejstarším obyvatelem obce byla členka této rodiny Consolata Melisová, jež zemřela v roce 2015 ve věku 108 let.

Čistý vzduch a vyvážená strava

Do Perdasdefogu se již vydala řada vědců, aby zjistili, díky čemu se zdejším lidem dlouhodobě daří dožívat vysokého věku. Dle jejich poznání za to může kombinace zdejšího čistého vzduchu a aktivního životního stylu a zdravého stravování obyvatel.

To ostatně potvrzuje i Vittorio, který prý nikdy neodchází od stolu s plným žaludkem. Obecně dle jeho slov jí málo masa, hodně čerstvé zeleniny a občas si dopřeje šálek kávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám