Hlavní obsah

Irskému obrovi se po 200 letech možná splní poslední přání

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Irského obra, jak se přezdívalo 2,5 metru vysokému Charlesi Byrneovi, potkal po jeho smrti osud, jakého se nejvíc obával. Místo aby byl pohřben do moře, jak si přál, padlo jeho tělo do rukou vědy. Byrneova kostra je tak už téměř dvě století vystavena v Královské akademii chirurgů v Londýně. Akademici ale nyní přišli s názorem, že by přece jenom mělo být Byrneovo poslední přání vyslyšeno.

Foto: Profimedia.cz

Charles Byrne se stal jedním z exponátů muzea Královské akademie chirurgů v Londýně

Článek

Charles Byrne se narodil roku 1761 v hrabství Derry v Severním Irsku. Trpěl zřejmě akromegalií a jeho tělo tedy produkovalo nadměrné množství růstového hormonu, proto podle odhadů dorostl do výšky asi 2,54 metrů. Bylo mu teprve 22 let, když v roce 1783 cestou do Londýna zemřel. Stihl však vyslovit přání, že chce být pohřben v moři, uzavřený v olověné rakvi. Právem se totiž obával, že se jeho tělo stane po smrti středem pozornosti.

Chirurg John Hunter, který běžně sháněl neobvyklé exempláře prostřednictvím vykradačů hrobů, ale jeho přání naprosto ignoroval. Podplatil jednoho Byrneova přítele a obří tělo získal pro vědecké účely. Nejprve ho vyvařil, aby zbyly pouze kosti, a posléze je vystavil ve svém muzeu.

Je čas uctít jeho památku

Thomas Muinzer z katedry práva na univerzitě v Belfastu a profesor Len Doyal, který se zabývá lékařskou etikou na Londýnské univerzitě, v britském lékařském časopise ovšem nedávno napsali, že by Byrneovo přání přece jenom mělo být nakonec vyslyšeno.

„Hunter si byl vědom toho, jak se ho Byrne bál. Přesto obrovo poslední přání naprosto ignoroval. Co se stalo, se stalo, nyní ale tuto křivdu můžeme z morálního hlediska napravit. Je čas uctít Byrneovu památku,“ napsali akademici v časopise British Medical Journal.

Foto: Profimedia.cz

Kostra irského obra skončila v muzeu. Byrne si však přál být pohřbený v moři

„Chápeme Byrneovo přání ohledně pohřbu. Profesor Doyal a já očekáváme náležitý respekt k tomuto jeho přání. Veškeré záznamy o Byrneově DNA už máme k dispozici a jeho kostra byla nesčetněkrát prozkoumána. Získali jsme v podstatě vše, co nám kostra mohla ze studijních účelů poskytnout,“ řekl televizi BBC Muinzer.

Ředitel muzea v Královské akademii chirurgů Sam Alberti ale poznamenal, že je obtížné určit, zda se ještě můžeme něco z ostatků irského obra naučit, nebo ne. Vědci byli podle něj nadšeni, jaký má kostra potenciál i pro budoucí výzkumy.

„Nejsem kvalifikovaný na to, abych určil, zda se v tomto případě skutečně už dosáhlo hranic,“ řekl deníku The Daily Telegraph Alberti.

Je to otázka morálky

„Kdokoli vysloví během života přání ohledně svého pohřbu, jeho touhy by měly být vyplněny. Nelze je však vymáhat právní cestou, je to otázka morálky,“ dodal Muinzer, který zároveň ohodnotil vystavení Byrneovy kostry jako smutný, tragický a morbidní čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám