Hlavní obsah

I po smrti je možné vycestovat na oběžnou dráhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Houstonská firma, která v roce 1997 zajistila vypravení ostatků psychedelického guru šedesátých let Timothyho Learyho na oběžnou dráhu, chce v dubnu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu vyslat 150 uren s popelem svých zákazníků do kosmu na palubě družice Kosmos-1.

Foto: Dušan Jurek

Cestou k vrcholu.

Článek

Kapsle naplněné podle zákazníkova přání jedním nebo sedmi gramy ostatků, budou vedle zařízení pro přenos dat obíhat kolem Země až 156 let. Pak se vrátí do atmosféry v podobě padajících hvězd. Náklady na takový "pohřeb" se pohybují mezi 995 až 5 300 dolary (od 27 860 do148 400 korun) v závislosti na velikosti kapsle.

Klienti si mohou na svou kapsli nechat vyrýt jméno zesnulého a osobní poselství. Lidé volí různé texty: "Putuj v míru" nebo "Ať tě provázejí další velká dobrodružství".

Hovory v kosmu

Další kapsle s popelem nebožtíků by měly být vyslány spolu se dvěma nebo třemi družicemi, jejichž odpálení se plánuje na příští rok. Firma navíc může prostřednictvím radiových vln za pouhých 25 dolarů (700 korun) zařídit zaslání vašeho vzkazu ke hvězdě, kterou si zvolíte. "Kosmické hovory jsou velmi populární," tvrdí prezident společnosti Celestic Chan Taylor, podle něhož 50 procent tržeb připadá na prosinec.

Po smrti na Měsíc

Fay Chandlerová z kalifornské Pasadeny myslí na budoucnost. "Musím počkat, až umřu, a pak se s manželem společně vydáme na Měsíc." Za 12 500 dolarů (350 000 korun) totiž firma Celestis zajišťuje měsíční "pohřby". Kapsle se v tomto případě svezou s některou z misí na Měsíc. 

V roce 1998 už dopravila pozorovací družice Lunar Prospector část ostatků astronoma Eugena Shoemakera na Měsíc. Vědec se stal prvním člověkem pohřbeným mimo planetu Zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám