Hlavní obsah

Hypnotizér odmítl anestetika a před operací se sám uspal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Použití hypnózy při operaci namísto anestetik není ničím novým, Brit Alex Lenkei je ale možná prvním pacientem na světě, který na operačním stole zhypnotizoval sám sebe. Případ se odehrál v nemocnici v hrabství West Sussex.

Článek

Jedenašedesátiletý muž se ve středu uvedl před zákrokem ve městě Worthing do hypnotického stavu technikou, kterou prý používá od 16 let.

Lékaři mu pak provedli operaci kloubu palce na pravé ruce, poškozeného artrózou, přičemž odstranili kostní výrůstek. Zákrok trval 81 minut.

"Bylo to nečekaně v pohodě. Potřeboval jsem 30 sekund až minutu, abych se uvedl do hypnózy, a pak jsem pocítil velké uvolnění. V jednu chvíli použili kladívko a sekáček, ale vůbec mě to nebolelo. Ale všechno, co se dělo, jsem si uvědomoval," uvedl Lenkei.

Ortoped David Llewellyn-Clark je s výsledkem operace spokojen. "Někteří lidé mají z anestetik velké obavy, a proto se vždy snažím najít alternativu. Věřil jsem, že je pan Lenkei zkušený hypnotizér, a jsem rád, že to tak dopadlo," uvedl.

Během operace byl nicméně v pohotovosti anesteziolog pro případ, že by bylo nutné přistoupit k obvyklé formě uspání pacienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám