Hlavní obsah

Hrob skřítka Dobbyho z Harryho Pottera zůstane zachován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skřítek Dobby patří k nejoblíbenějším postavám celé legendární knižní i filmové série. Na velšské pláži Freshwater West beach vyrostl jeho hrob, který přitahuje davy turistů, kteří na místě nechávají vzkazy, kameny a samozřejmě ikonické ponožky. Někteří místní chtěli hrob fiktivní postavy odstranit, úřad ale rozhodl, že bude ponechán tam, kde je.

Foto: Profimedia.cz

Fiktivní hrob skřítka Dobbyho na velšské pláži, kde se natáčela jeho smrt.

Článek

Hrob leží u pláže, kde se natáčela smrt skřítka Dobbyho ve filmu Harry Potter a Relikvie smrti. Z jednoho prostého kamene nakonec vznikla celá mohyla posetá vzkazy a ponožkami (osudová ponožka znamenala pro Dobbyho svobodu).

Jenže někteří místní plážovou atrakci vidí spíš jen jako haldu nevzhledných počmáraných kamenů a přirovnávají ji ke skládce. Někteří vyjádřili i obavy, že by hrob mohl uškodit místní flóře a fauně.

National Trust Wales (National Trust jsou neziskové organizace starající se o historické, kulturní a přírodní památky ve Velké Británii) proto zjišťoval, jaký vliv má Dobbyho hrob na okolní životní prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Hrob přitahuje řadu turistů, někteří místní však celé dílo považují spíš za smetiště.

„Předměty, jako jsou ponožky, drobnosti a úlomky barvy z malovaných oblázků, by se mohly dostat do mořského prostředí a potravního řetězce a ohrozit tak volně žijící živočichy,“ uvedla ve svém prohlášení organizace.

Nicméně riziko není tak velké, aby musel být hrob přesunut. „Na základě výsledků konzultací však památník Dobbyho zůstane v nejbližší době na pláži, aby se jím lidé mohli kochat,“ dodala organizace.

Fanoušci Harryho Pottera jsou rozhodnutím nadšeni, ale někteří místní jejich radost nesdílejí. „Vezměte děti na skládku, vypadá to úplně stejně,“ přisadil si jeden z odpůrců na sociálních sítích. Bitva o hrob bude zřejmě v budoucnu pokračovat.

Pryč s démony. Americký kazatel veřejně pálil Harry Pottera a Stmívání

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám