Hlavní obsah

Hraví a zvědaví. Radost z nových ledních medvědů v trojské zoo zastínil úhyn Toma

Praha

Aktuální příchod dvojčat ledních medvědů do pražské zoo poznamenala smutná událost. Lední medvěd Tom, který v březnu z Prahy odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, tam 4. května uhynul. Oznámil to ve středu ředitel pražské zahrady Miroslav Bobek. Představil zároveň dva medvědí nováčky, kteří si postupně zvykají na svůj domov v české metropoli. Podívat se na ně můžete ve videoreportáži.

Noví lední medvědi v Zoo Praha Video: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Ředitele Bobka šokovalo, že kazachstánští kolegové informaci o úhynu medvěda Toma několik dní tajili. Bude žádat vyšetřování na úrovni Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, na jejichž doporučení Tom odešel, a bezpochyby se obrátí i na oba zastupitelské úřady.

„Odlétal 28. března, transport proběhl bez větších problémů. Z Almaty psali naposledy 15. dubna, že Tom je v pořádku. Pak žádné informace nepřišly,“ líčil Bobek. Protože pražská zoo o aktuální zprávy o tom, jak se zvířeti daří, stála, rozhodl, že ho v Kazachstánu navštíví pražští chovatelé. Měli odletět v pondělí.

„Ve středu přišla zpráva, že Tom 4. května zemřel,“ konstatoval. „Odcházel bez sebemenších klinických příznaků čehokoliv, pro nás je šokující, že zoo Almaty nám tu zprávu 18 dní tajila,“ dodal.

Lední medvěd Tom ze Zoo Praha nečekaně uhynul v Kazachstánu. Češi to chtějí vyšetřit

Domácí
Foto: Zoo Praha

Tom v březnu opustil Prahu. Na snímku s vrchní chovatelkou Denisou Zběhlíkovou

Poté, co loni v září museli veterináři kvůli nevyléčitelnému onkologickému onemocnění utratit samici Bertu, zůstal Tom jediným ledním medvědem v pražské zoo. Narodil se v listopadu 2007 v brněnské zoo a do Prahy dorazil před téměř 15 lety.

Minulý týden přibyla v pražské zoo třináctiletá dvojčata Aleut a Gregor. „Je to radost mít tu medvědí bratry, bohužel já v tomhle okamžiku nejsem schopen ji příliš projevovat,“ konstatoval Bobek s ohledem na Tomovo úmrtí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zoo Praha obývají dva noví lední medvědi

Šelmy si zvykají na nový domov a zkoušejí, co všechno se v něm dá podnikat. Dokonce už stihly vyhodit žlutou bójku z vody mezi návštěvníky.

„Nejbližší člověk, co šel kolem, jim ji v dobré vůli hodil zpátky, což je to nejhorší, co se dá udělat. Je to pochopitelně nesmírně silná motivace k tomu, aby vyhazovali všechno, co se dá,“ líčil Bobek, zatímco dvojčata dováděla v bazénu a krmila se rybami. Návštěvníkům vzkazuje, aby do výběhu nic nevraceli.

Táborská zoo si pořídila mývala. Dostala výjimku ze zákazu chovu

Domácí

Přišli z Norimberku

Aleut a Gregor se narodili se v norimberské zoo v prosinci roku 2010. Po třech letech se stěhovali do varšavské zahrady. Do Prahy přicestovali na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu.

„Aleut je vyšší, štíhlejší, větší, Gregor má zavalitější postavu. Také má v současné době, ale to se může změnit, tmavší zbarvení srsti, což je dáno tím, že se méně koupe,“ popisoval kurátor Pavel Brandl. Aleut je podle něj dominantní a často někde Gregora hlídá a rozhoduje o tom, kam ho pustí.

Výběh, který nyní obývají, vznikl v roce 1933. Zastaral, a proto zoo chystá novou expozici Arktida. Pokud všechno půjde hladce, stavba za 1,2 miliardy korun by měla začít letos na podzim. Hotovo by mělo být v roce 2028. V současné době běží soutěž na zhotovitele.

Foto: Vizualizace Zoo Praha

Zoo chystá pro lední medvědy novou expozici Arktida

Investiční náměstek zoo Lukáš Divoký připomněl, že nový areál situovaný na severním svahu vyroste mezi ubikací tygrů usurijských a Gočárovými domy na ploše 8000 m2. „Nabídne jiné pojetí chovu, násobně větší plochu, kterou medvědi dostanou, i objem bazénů,“ přiblížil. Vedle velmi ohrožených zvířat ji budou obývat také tuleni.

Chov ledních medvědů má v Troji dlouholetou tradici. V roce 1947 přišla na svět Polárka, první lední medvěd, kterého se v Zoo Praha podařilo odchovat až do dospělého věku. Samice dala jméno oblíbené zmrzlině.

„Medvěd je nejzřejmější oběť globálního oteplování, změn klimatu. To je také důvod, proč o nich mluvit, ukazovat je. Ale pokud je nadále chceme mít, musíme pro ně vybudovat zcela novou expozici,“ řekl před časem Bobek.

Novorozený orangutan v pražské zoo je sameček. Už si zvědavě prohlíží okolí

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám