Hlavní obsah

Táborská zoo si pořídila mývala. Dostala výjimku ze zákazu chovu

Mývalí samec Rocket je nejnovějším přírůstkem v táborské zoo. Chov těchto zvířat je v celé Evropské unii zakázán, neboť jde o invazivní druh, táborská zoo ale ze zákazu dostala výjimku, protože se podílí na výzkumu dlouhověkosti zvířat. Jako jediná zoo v České republice tak může mývaly severní přijímat.

Foto: Eva Nemravová

Mýval severní v táborské zoo

Článek

Roztomilý a mezi návštěvníky oblíbený mýval severní patří mezi 88 druhů zvířat a rostlin, které se jakožto invazivní nesmějí v Evropské unii chovat.

„Zákaz se netýká jen soukromých chovatelů, ale také zoologických zahrad, ve kterých mohou chovaná zvířata pouze dožít. Táborská zoo ale získala od ministerstva životního prostředí výjimku, díky které do ní půjde mývaly umisťovat i v budoucnosti,“ řekl ředitel táborské zoo Evžen Korec s tím, že kromě mývala má zoo výjimku také pro chov nosála červeného.

Omývá si potravu

Mýval severní pochází ze Severní a Střední Ameriky. „V jižních oblastech USA jsou mývalové aktivní po celý rok, kdežto v severních oblastech upadají do zimního spánku. Mýval má šikovné přední tlapky téměř jako opice. Je schopný si otevřít domovní dveře na kliku nebo ledničku. Pokud má v dosahu vodní zdroj, svou potravu si před konzumací otírá nebo omývá,“ dodal Korec.

Lov přemnožených nutrií, mývalů či ondater bude snazší

Domácí

Ten evropské nařízení o invazivních druzích dlouhodobě kritizuje.

„Směrnice Evropské unie o invazivních druzích je nesmyslná a nedomyšlená. Zásadním problémem je to, že invazivní druhy určuje plošně, aniž by brala v potaz lokální specifika. Příklad je například ibis posvátný, jehož chov je zakázán i v severoevropských zemích, kde by přitom ve volné přírodě nepřežil,“ řekl ředitel táborské zoo a dodal, že společně s dalšími odborníky volali po tom, aby si seznam invazivních druhů mohl sestavit každý stát sám podle vlastních podmínek.

„Bohužel se to nestalo. Neprošla ani plošná výjimka pro zoologické zahrady. Lidé tak přijdou o možnost na vlastní oči vidět mnoho oblíbených druhů zvířat, mezi která patří i želva nádherná nebo některé druhy veverek,“ dodal Korec.

Zakázané nepůvodní druhy tak mohou v zoologických zahradách či u soukromých chovatelů, kterých se nařízení také týká, už jen dožít.

Tyto druhy zvířat - jež se v naší přírodě nikdy nevyskytovaly a doputovaly sem například kvůli změně klimatu nebo je přivezl člověk - jsou považovány za nezvané hosty. Jejich majitelé je museli zaregistrovat, zamezit jejich rozmnožování a zabránit jejich úniku do volné přírody. Pokud to porušují, hrozí jim vysoké pokuty i odebrání zvířete.

Královna nebes Gaia má novou voliéru. Postavila se díky dárcům

Koktejl

Výběr článků

Načítám