Hlavní obsah

Lední medvěd Tom ze Zoo Praha nečekaně uhynul v Kazachstánu. Češi to chtějí vyšetřit

Aktualizováno

V zoo v kazachstánském Almaty uhynul lední medvěd Tom, který původně žil v pražské zoologické zahradě. Do Kazachstánu byl převezen koncem března. Kazachstánská strana podle ředitele Miroslava Bobka české kolegy nařkla, že medvěd byl nemocný a uhynul na intoxikaci organismu. Úhyn šelmy budí otazníky a pražská zoologická zahrada žádá vyšetření případu.

Reakce ředitele zoo Miroslava Bobka na smrt medvěda TomaVideo: Novinky

 
Článek

Podle informací kazachstánské strany zemřela šelma již 4. května v důsledku intoxikace organismu v důsledku chronického hnilobného zánětu čelních a nosních dutin, ucpání nosních průduchů a otoku mozku. Mělo se přitom jednat o dlouhodobé onemocnění.

Toto tvrzení je podle Bobka zarážející, neboť podle informací z 15. dubna měl být medvěd v pořádku, což potvrzovala obrazová dokumentace i písemné zprávy z Almaty.

Zahraniční zoo však následně přestala komunikovat, a proto se čeští ošetřovatelé rozhodli do Kazachstánu vypravit a stav zvířete zdokumentovat. Až za této situace dostala pražská zoo informaci o smrti zvířete.

Jsou velmi hraví. Dvojčata ledních medvědů si už zvykají na nový domov v pražské zoo

Koktejl

„Pracujeme s divokými zvířaty, ale nechápu, proč před námi Almaty Zoo tuto zprávu 18 dní tajila,“ odmítl Bobek tvrzení o tom, že by zvíře přijelo do Kazachstánu se zdravotními obtížemi.

„Tom odcházel v pořádku, bez sebemenších klinických příznaků čehokoliv,“ řekl Bobek, který označil postup zahraniční zoo za šokující.

Kvůli pochybnostem se obrátí na Evropskou asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA) i české velvyslanectví v Kazachstánu i velvyslanectví Kazachstánu v Praze. „Budeme chtít vyšetřování celé té věci,“ uzavřel ředitel Bobek.

Zoo, která o úhynu šelmy informovala na sociálních sítích, zároveň vyzvala, aby se veřejnost zdržela útočných komentářů.

Tom byl do Kazachstánu přesunut na doporučení koordinátora Evropského chovného programu, což je projekt zoologických zahrad. V Almaty měl mít lepší podmínky i šanci na rozmnožování, neboť zahrada má pro lední medvědy tři výběhy a klimatizovaný vnitřní prostor. Tom se narodil 23. listopadu 2007 v Zoo Brno a v Praze žil od února 2009.

Pražská zoo jako první na světě rozmnožila rybožravou sovu

Věda a školy

Výběr článků

Načítám