Hlavní obsah

Horní Benešov je pyšný na amerického senátora

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HORNÍ BENEŠOV (BRUNTÁLSKO)

Občané Horního Benešova na Bruntálsku ještě nikdy nesledovali americké volby tak pozorně jako nyní. Dědeček Johna Kerryho, jednoho z demokratických kandidátů na prezidenta USA, se totiž narodil právě ve dvou a půl tisícovém městečku v podhůří Jeseníků. Jeho nejčerstvější vítězství v primárních volbách ve státě Iowa nadšení Hornobenešovských pořádně povzbudilo.

Foto: Milan Turek

Vajíčka zdobená lidovými umělci mají na trhu vysokou hodnotu

Článek

"To víte, že se o výsledky voleb zajímám. Všichni Kerrymu držíme palce, ve vztahu ke Spojeným státům jsem prostě demokrat," konstatoval hornobenešovský starosta Josef Klech (Nez.).

Informace o slezském původu Kerryho se objevily v loňském roce. Sám 60letý senátor vyjádřil překvapení, protože dosud si myslel, že jeho kořeny sahají do Irska. Dědeček z otcovy strany Fritz Kohn se v Horním Benešově, tehdy Bennischi, narodil v roce 1873.

O změnu příjmení na Kerry požádal v roce 1901 a o čtyři roky později odplul za oceán. Nakonec skončil špatně - v roce 1921 jako obuvník spáchal v Bostonu sebevraždu. To už měl šestiletého Johna, senátorova otce.

"Bohužel na místě, kde stál Kohnův dům, je nyní jen pozemek se zahradou. Také pivovar, ve kterém jako sládek pracoval Kerryho pradědeček, už nestojí," podotkl starosta.

Kerry na mail neodpověděl

Radní i zastupitelé uvažují o udělení čestného občanství Kerrymu. "Takovou poctu ale udělíme jen pokud se senátor stane jediným Bushovým protikandidátem. Jednou už jsme do USA poslali mailovou zprávu, že mu přejeme hodně štěstí. Zatím zůstala bez odezvy," dodal starosta a při zmínce, že by se Kerry stal prezidentem, málem vykřikl: "Tak to si nedovedu ani představit. Už takhle máme výtečnou reklamu zadarmo a pak bychom možná přilákali i americké turisty. Na osobní Kerryho návštěvu se ani neodvážím pomyslet." 

Občané přijdou na jiné myšlenky

Také další občané Horního Benešova vědí, že v Americe žije populární spřízněnec. "Jednoznačně jsme za Kerryho předky rádi. To víte, každá dobrá zpráva je pro městečko v pohraničí dobrá. Alespoň na chvíli zapomeneme na problémy, třeba na nezaměstnanost," vysvětlila pracovnice městského úřadu Martina Juřicová.

Přidala se k ní Jaroslava Bendová z pohostinství Ostrá Hůrka: "Občas v hospodě o Kerrym padne slovo, ale jak se bude o volbách více mluvit, tak čekám, že se rozproudí nekonečné debaty."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám