Hlavní obsah

Holčička, která trpěla hydrocefalem, se pomalu zotavuje

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická holčička Rúna Begumová, která se narodila s hydrocefalem, což je vzácná porucha, při níž se abnormálně hromadí mozkomíšní mok v komorách nebo dutinách mozku, se po sérii operací zotavuje. Dostala se z ohrožení života a má šanci na normální život, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Rúna Begumová se svými rodiči po sérii operací, které jí zachránily život

Článek

Hydrocefalus byl holčičce diagnostikován krátce po narození. Její rodiče si nemohli dovolit operaci a lékaři dávali Rúně jen několik měsíců života.

„Její hlava se den po dni zvětšovala. Přestala jíst, jen ležela v posteli. Začalo pro nás být velmi těžké nosit ji a brát ji ven,“ řekl otec holčičky Abdul.

Postupem času přestala Rúna vidět, kůže na její hlavě se totiž roztáhla tak, že její víčka trvale překryla oči. Obvod její hlavy činil až 94 centimetrů a situace vypadala beznadějně.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadala Rúna v dubnu před první operací

V dubnu ovšem na případ upozornili novináři a fotografie malé Indky obletěly svět. Dva norští studenti založili za účelem financování operace on-line fond, do kterého se jim k srpnu podařilo vybrat 60 tisíc dolarů (asi 1,2 miliónu korun). Mezitím se zapojila i zdravotní skupina Fortis, která uhradila zbývající částku a dívenku převezla do své nemocnice.

Její stav zaskočil i lékaře. Byla podvyživená, od neustálého tlaku v zadní části hlavy měla infekce a její kůže byla velmi tenká a citlivá. Vzhledem k tomu nebyla její léčba vůbec jednoduchá.

Foto: Profimedia.cz

Rúna se po operacích zotavuje ve svém domově

Po celkem pěti operacích se lékařům podařilo zmenšit obvod její hlavy na 58 centimetrů, což je stále více než běžných 38 až 48 centimetrů, ale umožňuje jí to žít alespoň trochu normální život.

V srpnu byla propuštěna z nemocnice a vrátila se s rodiči do rodné vesničky v severovýchodní Indii, kde se zotavuje. Neustále čile hýbe hlavou a usmívá se. Konečně opět vidí a její oči vše zvědavě pozorují. Stále je pro ni ale těžké sednout si nebo se postavit, svaly jsou totiž od neustálého ležení zesláblé.

Rúna má před sebou ještě několik operací a je těžké určit, jestli se lékařům podaří vrátit její vzhled plně do normálu, ale zatím vše vypadá nadějně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám