Hlavní obsah

Hodiny na kostelní věži po 150 letech utichly po stížnosti jediného člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodiny na kostele ve vesnici Witheridge v anglickém hrabství Devon odbíjely čas již zhruba 150 let. Na přelomu roku však musely částečně utichnout, protože jeden z místních lidí si stěžoval, že kvůli jejich zvuku nemůže spát. Ostatní obyvatelé to nesou nelibě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Blíže neurčený občan anglické vesničky Witheridge před časem podal stížnost ke správním orgánům hrabství Devon, v němž vyjádřil rozhořčení nad skutečností, že hodiny v místním kostele svatého Jana Křtitele vydávají každých patnáct minut značně hlasitý zvuk, kvůli kterému nemůže v noci spát.

Úřady mu vyhověly a na konci minulého roku vydaly rozhodnutí, podle kterého musela místní farnost zajistit, aby se hodiny alespoň v noci ztišily. „Tlumič“ vyšel na dva tisíce liber (zhruba 60 tisíc korun). Hodiny musí být zticha od 23 do 7 hodin, ale přesto se proti tomu okamžitě zvedl odpor dalších obyvatel.

Kostel svatého Jana Křtitele ve Witheridge

„Stížnost jednoho člověka by neměla mít vliv na radost mnoha dalších lidí,“ je přesvědčena místní obyvatelka Becka Cooková. Souhlasí s ní i její soused Matt Price: „Jsou to kostelní hodiny, tak mají odbíjet.“

Úředníci z hrabství Devon pak podle webu The Telegraph vysvětlili, že na místo byli vysláni odborníci, kteří změřili hlasitost hodin a vyhodnotili ji jako příliš vysokou. V kombinaci s frekvencí a délkou zvonění pak došli k závěru, že tyto zvuky skutečně mohou narušovat spánek.

Konec malých tradic

Lidé z Witheridge v reakci na úřední rozhodnutí sepsali petici, již podepsalo více než 300 obyvatel, kteří požadují návrat celodenního zvonění. Naděje na její úspěch však asi není příliš vysoká.

Mluvčí hrabství Devon totiž vedle stanoviska odborníků upozornil také na skutečnost, že kostel se nachází na okraji obce, takže většina obyvatel zvonění nevnímá tak intenzivně jako ti, kteří bydlí hned vedle kostela.

„Ale je smutné, když mizí všechny ty malé tradice, na které jsme si všichni zvykli. A to na základě nařízení, která vznikla v moderní době,“ mrzí dalšího witheridgeského rezidenta Davida Galea.

Sestra v akci. Jeptiška poslala k zemi aktivistu, jenž protestoval proti stavbě kostela

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám