Hlavní obsah

Hledali ztracenou náušnici, našli přes tisíc let staré předměty z doby vikingů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rodina Aasvikových z Norska pomocí detektoru kovů snažila na zahradě najít ztracenou zlatou náušnici, objevila nečekaný nález, a to předměty z doby vikingů staré více než tisíc let. Podle odborníků se přezka a ještě jeden předmět používaly při pohřbu. V tomto případě šlo o ženu. Na svých internetových stránkách o tom informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Repliky předmětů z dob vikingů (ilustrační foto)

Článek

Rodina předměty našla pod velkým stromem uprostřed své zahrady na ostrůvku Jomfruland, který leží u jihovýchodního pobřeží Norska. „Gratulujeme k prvnímu nálezu pocházejícímu jistě z dob vikingů na Jomfrulandu,“ uvedl památkový ústav kraje Vestfold a Telemark. Úřady také nálezce pochválily, že jim okamžitě dali vědět, co na své zahradě objevili.

Odborníci věděli, že ostrůvek byl osídlen po staletí, ale důkazy dosud ukazovaly pouze na středověk. Jeden expert soudí, že nález ze zahrady pochází z období mezi lety 780 a 850.

Jde v krátké době již o druhý významný nález z doby vikingů na norském území. Amatérskému archeologovi Erlendu Boremu se letos v létě na ostrově Rennesöy na jihu země podařil nález století, když objevil zlatý poklad o hmotnosti 100 gramů. Šlo o jednostranné medailonky, přívěsky a zlaté kuličky pocházející z doby kolem roku 500 našeho letopočtu.

Nález století, jásají znalci. Nor dal na radu fyzioterapeuta a našel vzácný poklad

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám