Hlavní obsah

Hasičský vůz v polské vsi stojí už čtyři měsíce na stanici. Přes novou úzkou bránu se nedostane ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolní hasiči v polské vesničce Blotnica v Lubušském vojvodství mají nevídaný problém. Loni 5. prosince jim nechal starosta namontovat novou automatickou železnou bránu, ale ta je příliš úzká, takže se hasičský vůz nedostane ven.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kuriózní situaci přiblížil reportérům televize Polsat bezradný náčelník místních dobrovolných hasičů Mateusz Wrobel: „Stará brána byla široká 315 centimetrů, takže s vozem širokým 305 centimetrů jsme se na ulici sice dostávali těžko, ale ta nová je široká jen 285 centimetrů, takže to nejde vůbec.“

Nová brána stála 32 tisíc zlotých (téměř 190 tisíc korun), přičemž 30 tisíc činila dotace od místního vojvodství. Její výměna však údajně není jednoduchá, protože je přivařená ke starému rámu.

„Vzhledem k zastaralé části budovy navíc podle platných předpisů ani není možné nainstalovat tam bránu širší než právě oněch 285 centimetrů,“ brání podivné rozhodnutí starosty jeho zástupce Lukasz Weglarz.

Hasičský vůz je tak na stanici uvězněn již čtvrtý měsíc a zatím není známo, kdy zase vyjede. Případem se zabývají policie, prokuratura i vojenský úřad.

Blotničtí dobrovolní hasiči tak mají jen velmi omezené možnosti, jak zasahovat u požárů. Když tam nedávno hořela jedna chalupa, hasiči rychle přiběhli na místo požáru, ale neměli čím hasit. Museli tedy počkat, až na místo dorazí sousedé, a přidali se k nim, informoval kanál Polsat.

Polská církev řeší zásadní problém. Vadí jí lidská jména domácích mazlíčků

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám