Hlavní obsah

Hasiči pomůžou psům z útulků, fotili se s nimi na kalendář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Speciálním kalendářem pro rok 2024 pomohou hasiči psím útulkům v Česku. Na každém ze snímků je některý z nich s hafanem, který hledá nového pána. Zisk z prodeje půjde na nákup granulí. Jde o projekt deseti útulků a psích hospiců v zemi s profesionálními hasiči.

Foto: archiv Aneta Zábranská

Hasič Jaroslav Zouhar z Blanska s jedním ze psů z tamního útulku. Snímek je v novém kalendáři

Článek

Obyvatelé Česka vlastní přes dva miliony psů, což z nich dělá jejich největší chovatele v Evropě. Kalendář Hasiči pomáhají útulkům vychází pravidelně od roku 2017. Za uplynulých pět let se pro ně prodejem kalendářů podařilo vydělat bezmála 1,6 milionu korun.

Pomohl, i když psa nemá

S nápadem vytvořit kalendář s hasiči a psy či kočkami z útulků přišla kdysi Kateřina Čtvrtničková, která je majitelkou 1. plyšového útulku. Lidé v něm kupují plyšáky, a tím přispívají na provoz zařízení, která nabízejí opuštěná zvířata k adopci. Do tvorby kalendáře se již zapojily desítky profesionálních hasičů. Mnozí psi i díky nim získali nový domov.

Fotografie pro nový kalendář vytvořila brněnská fotografka Aneta Zábranská; a například tým hasičů z Blanska má v nástěnném kalendáři hned tři zástupce. „Pejska nemám, protože bych na něj neměl čas. Máme je ale s kolegy rádi, takže když byla možnost pomoci našemu útulku, tak jsme neváhali. Psi si určitě naši pomoc zaslouží,“ řekl Novinkám hasič Lukáš Vondál.

Těžké hledání nového páníčka

Blanenský útulek patří k těm menším, přesto je šest jeho kotců téměř neustále plných. „Přibývají nám problémoví psi, u nichž je obtížnější najít jim nové chovatele. Jsou to například staří psi nebo pejsci se zažívacími problémy, kteří potřebují speciální a tím i dražší granule,“ uvedla vedoucí útulku Jarmila Jurová. Déle v útulku zůstávají i hůře zvladatelní psi. Pro ty je totiž nutné najít zkušené chovatele, kteří se jim budou trpělivě věnovat.

Jedním z těch, kteří čekají v blanenském útulku na nový domov, je kříženec amerického stafordširského teriéra a bulteriéra Jack, s nímž se fotil hasič Tomáš Fryč. „Jack je u nás už od roku 2021. Snad díky kalendáři někoho zaujme. Pro něj potřebujeme někoho zkušenějšího,“ doplnila Jurová. Díky kalendáři si jezdí pro pejsky do útulku v Blansku i lidé z druhého konce republiky. V kalendáři jsou například obyvatelé útulků Dejte nám šanci z Bukovinky, Kočky u Katky z Kobylí, Tlapky na cestě z Velešovic nebo Dočasky De De z Prahy.

Cena stolního kalendáře s 52 fotografiemi je 200 a nástěnného s dvanácti snímky 250 korun. K zakoupení jsou na internetu a také přímo ve vybraných útulcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám