Hlavní obsah

Haag zažaluje princeznu Margaritu za pomlouvání královny

Novinky, Jan Kovařík, DPA
HAAG

Nizozemská vláda sídlící v Haagu zvažuje žalobu na princeznu Margaritu, neteř královny Beatrix, za to, že veřejně pomlouvá svoji tetu, hlavu nizozemského státu. Margarita totiž v úterý večer vystoupila vůbec poprvé v televizi a při této příležitosti obvinila "tetu Trix", jak královnu nazývá, ze snahy zničit jí manželství.

Foto: archiv ZČU

Vedení Fakulty zdravotních studií ZČU převezme na další čtyři roky doc. MUDr. Luboš Holubec, CSc.

Článek

"Lidé by měli vědět, kdo jim vládne a jakého zneužití moci a úřadu se dopouští," prohlásila Margarita. Nařkla královskou rodinu a "tetu Trix", že ji a jejího muže Edwina nechává odposlouchávat za použití ilegálních praktik. Dále prý rodina ji i muže pomlouvá s cílem, aby jejich manželství zkrachovalo. "Chtějí nás rozdělit, ale to se jim nepodaří," řekla.

Podle princezny nejde v tomto případě o peníze, ale o dobré jméno, které bylo poškozeno pomlouvačnou kampaní. A proto prý žádá jako odškodnění od královské rodiny 35 miliónů eur (asi miliardu Kč).

Margarita bude za troufalost pykat

Margaritino vystoupení vyvolalo velký skandál v Nizozemí a bude mít zřejmě právní a politické následky. V kruzích kolem premiéra Jana Balkenendeho se podle německých novin Die Welt zvažuje podání žaloby na princeznu za pomluvu hlavy státu. Právní kroky proti princezně rozmýšlí také mluvčí vlády Eef Brouwers, kterého Margarita nařkla z odposlechu důvěrného rozhovoru. Brouwers k obvinění podotkl, že "si princezna zřejmě popletla šroub ve zdi, na němž visí obraz, s malým mikrofonem".

Reklama

Výběr článků

Načítám