Hlavní obsah

Gigantický ohňostroj v Emirátech překonal dva rekordy v Guinnessově knize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční ohňostroj v Čechy oblíbeném emirátu Rás al-Chajma se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů hned dvakrát. Dvanáctiminutové představení pokrývající 4,7 kilometru pobřeží dosahovalo výšky až 1100 metrů a obsluhovalo ho přes 670 dronů.

Novoroční ohňostroj v emirátu Rás al-ChajmaVideo: RAKTDA

 
Článek

Jinak klidný emirát Rás al-Chajma se, jak už to pravidelně bývá, rozzářil nebývale velkým ohňostrojem. Zdejší pyrotechnická hudební show přilákala na třicet tisíc diváků z celého světa a hotely široko daleko byly plně obsazeny.

Jak by také ne, když se gigantický ohňostroj zapsal do dějin hned dvojnásobně. Zástupci Guinnessovy knihy rekordů mu uznali tituly za největší počet operujících multikoptér/dronů se simultánním ohňostrojem a za nejdelší větu vytvořenou multikoptérami/drony ve vzduchu.

Dvanáct minut dlouhá show zahrnovala nejmodernější drony či nanosvětla v choreografii elektrizujících rytmů. Na ploše dlouhé přes 4,7 kilometru dosáhla výšky 1 100 metrů a překonala dosavadní rekord 458 dronů. Letos se jich na ohňostroji najednou podílelo 671.

Nechyběla kaligrafie

Vyvrcholením byl dosud nejvýše umístěný vzkaz „Šťastný nový rok 2023“, který signalizoval nové začátky a podílelo se na něm 673 dronů. Ty poté plynule vytvořily ikonické logo RAKašida, které je symbolem emirátu. Logo je inspirováno znakem kašida v arabské kaligrafii - čárou, která spojuje písmena do slova - a představuje tři jedinečné rozpoznatelné přírodní prvky emirátu: moře, poušť a hory.

Rás al-Chajma je však svými ohňostroji z posledních čtyř let zapsán v Guinnessově knize rekordů i z mnoha jiných důvodů. Mezi dalšími rekordy nechybí například Nejdelší řetěz ohňostrojůNejdelší přímá linie ohňostrojů z roku 2019 nebo Nejdelší ohňostrojný vodopád z roku 2020.

Jde o mix jedů, vědci brojí proti ohňostrojům a petardám

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám