Hlavní obsah

Ghanská ministryně byla kvůli roční absenci odvolána

Ghanská ministryně pro rovnost pohlaví Sarah Adwoa Safová byla po více než roční nepřetržité absenci v práci odvolána ze své funkce. Ghanská prezidentská kancelář sice v tiskové zprávě neuvedla přesný důvod jejího propuštění, ale její nepřítomnost vyvolala v zemi obavy, napsal web BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na její místo byl jmenován nový dočasný ministr. Ministryně požádala prezidenta Nanu Akufo-Adda o dovolenou z osobních důvodů. Ta však skončila loni v srpnu a následně byla prodloužena.

Safová, která je zároveň poslankyní vládnoucí strany za volební obvod Dome Kwabenya v hlavním městě Akkře, rovněž chyběla v parlamentu. Očekává se, že předseda parlamentu Alban Bagbin vydá písemné rozhodnutí a doporučí výboru prohlásit její mandát za uvolněný.

Z Ghany k nám přijel studovat medicínu, neuměl ani slovo česky. Odrodil tu už přes tisíc dětí

Zdraví

Bez toho, aniž by měla souhlas předsedy parlamentu, nebyla Safová v parlamentu více než 51 jednacích dní a nereagovala ani na výzvu výboru.

Opoziční poslanci trvali na tom, aby Safová dostala šanci se k věci vyjádřit, než předseda parlamentu rozhodne o jejím vyloučení.

Na zprávy o svém odvolání zatím nereagovala, ale svou nepřítomnost zdůvodnila tím, že se věnuje svému nemocnému synovi ve Spojených státech. Ghanského prezidenta a předsedu parlamentu podle svých slov informovala o svých rodinných záležitostech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám