Hlavní obsah

Funkční dělostřelecký granát sloužil Britům jako zahradní dekorace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Sian a Jeffrey Edwardsovi z města Milford Haven na západě Walesu měli na zahradě dekoraci, která vypadala jako dělostřelecký granát. Mysleli si, že jde o atrapu, ale policisté je minulý týden vyvedli z omylu, náboj zabavili a zničili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Námořní dělostřelecký granát, jenž sloužil jako zahradní dekorace, pochází podle všeho z konce 19. století a i sám pan Edwards potvrdil, že pokud je mu známo, tak byl nalezen před více než sto lety. V té době prý v zálivu u města Broad Haven probíhala cvičení Královského námořnictva, jejichž součástí byly také střelby. V těch místech a v té době byl také granát Edwardsových nalezen.

Je proto dost překvapivé, že manželé neměli ani stín podezření, že by mohlo jít o funkční náboj, a byli přesvědčeni, že tento předmět je pouze atrapa. Podle serveru BBC News jej dokonce paní Edwardsová používala i jako jakousi praktickou pomůcku, když o něj po práci na zahradě oklepávala hlínu z nářadí.

Minulý týden však u Edwardsových zazvonil policista a sdělil jim, že si podezřelého předmětu všiml a bude muset informovat ministerstvo obrany. Již druhý den přijeli pyrotechnici a zjistili, že granát sice obsahuje jen relativně malé množství trhaviny, ale podle všeho je stále funkční.

Při operaci bylo evakuováno okolí, ale Edwardsovi zůstali na místě. „Jestli to vyletí do vzduchu, tak my taky,“ řekl sedmasedmdesátiletý pan Edwards pyrotechnikům předtím, než náboj odvezli do již nepoužívaného lomu, zasypali jej pěti tunami písku a odpálili.

„Byl to starý přítel, je velká škoda, že musel vyletět do povětří,“ litoval pan Edwards zničeného granátu, který podle pozdějšího vyjádření ministerstva obrany vážil zhruba 29 kilogramů.

Senior měl v pozadí zastrčený dělostřelecký granát z první světové. Museli evakuovat nemocnici

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám