Hlavní obsah

Francouzská obec zakázala lidem používání mobilů na veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na francouzských školách už zákaz používání mobilních telefonů platí, ale jedna francouzská obec šla v tažení proti technické vymoženosti moderní doby ještě dál. Zapověděla mobily na veřejnosti, konkrétně před školními budovami, v obchodech, při chůzi na ulici a vůbec na veřejných prostranstvích, jestliže se na nich nachází hodně lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K tomuto „průkopnickému“ kroku se odhodlala dvoutisícová obec Seine-Port jižně od Paříže, jejíž starosta Vincent Paul-Petit už vypracoval příslušnou vyhlášku. Podkladem mu byl výsledek obecního referenda z minulého měsíce, v němž se pro zákaz vyslovilo 54 procent z 272 zúčastněných voličů.

Le Parisien ale konstatuje, že za nedodržení zákazu mobilů nehrozí žádná sankce. „Není na starostovi, aby takto zasahoval do života lidí. Jeho dekret nemá žádnou relevanci,“ potvrdil právník.

Iniciátorem hlasování byl sám starosta, otec rodiny a také několikanásobný dědeček, jenž se ohání „zdravotními a výchovnými důvody“. Opatření cílí hlavně na děti, které podle něj užíváním mobilů „hloupnou“.

Na pomoc si Paul-Petit vzal dřívější výrok francouzského premiéra Gabriela Attala, který prohlásil, že „pokud jde o používání mobilů, směřujeme u dětí a mládeže ke zdravotní a výchovné katastrofě“.

Výsledek referenda, byť dopadlo v jeho prospěch, jej poněkud zklamal. „Čekal jsem větší náskok. Mobily jsou tak rušivé. Lidé mají pocit, že se jim pořád někdo vměšuje do života. To nechci. Musíme lidem pomoci,“ řekl podle listu Le Parisien starosta, který slibuje, že obec vybuduje sportovní areál a filmový klub pro děti a mládež.

V plebiscitu lidé hlasovali o tzv. chartě proti nadměrnému užívání veškerých displejů, nejen obrazovek mobilních telefonů. Součástí dokumentu je také výzva rodičům, aby v ranních hodinách, u stolu s jídlem, večer před spaním a v ložnicích nedovolovali dětem dívat se na televizi nebo používat tablety, počítače či herních konzole.

„Kolik baget mám vzít?“

Pětašedesátiletá Anne byla jednou z těch, kdo hlasoval pro zákaz. „Odpovídala jsem na textovou zprávu, když jsem šla po ulici a nedívala se na chodník. Zlomila jsem si kotník, koleno a nos,“ postěžovala si.

„Všema deseti pro“ hlasovala také ředitelka mateřské školy Jeanne. „Vidím, jak displeje pustoší tříleté děti. Některé nevědí, jak používat prsty, skládat kostky nebo stahovat kalhotky, aby se vyčůraly. Ale vědí, co je televize,“ uvedla.

Odpůrci zákazu argumentují, že mladí lidé nemají v obci ve volném čase žádné vyžití nebo že by nemohli konzultovat nákupy. „A když potřebuji vědět, kolik baget mám vzít?“ otázal se jeden z nich.

Matka v Malajsii polila syna vařící vodou za to, že sledoval porno

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám